A VV Fanni-gyilkosság vádlottja szerint befolyásolták a hazugságvizsgálat előtt

image 6483441 - 2021-09-09T101756.790
2021.09.09. 09:36
Nem valószínű, hogy idén pontot tudnak tenni a közel négy éve húzódó ügy végére.

A bíróság ma rendhagyó módon helyszíni szemlével folytatta a VV Fanni-ügyet. A bizonyítási eljárás az egykori Való világ szereplő Marina parti lakásának lépcsőházában kezdődött, ezt követően indult meg a rövid helyszíni szemle, ami után már a Fővárosi Törvényszéken vette kezdetét újabb tárgyalás. 

A vádirat szerint az állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező B. László költekező életmódot folytatott, és rendszeresen kért kölcsön barátaitól és ismerőseitől, így jelentős tartozásokat halmozott fel. A férfi egy ismerősén keresztül tudomást szerzett a prostituáltként dolgozó valóságshow-szereplő jó anyagi helyzetéről és a lakásán felhalmozott, nagyobb mennyiségű készpénzről. Találkozót kért Novozánszki Fannitól, aki azonban ebbe nem ment bele, ezért a vádlott elhatározta, hogy akár erőszakos úton is pénzt szerez tőle. 2017. november 20-án este a lakásában bántalmazta a nőt, a vádirat szövege szerint

ISMERETLEN MÓDON – DE AKÁR A SÉRTETT HALÁLÁBA IS BELENYUGODVA.

A magatehetetlen áldozatot az autójával szállította el a helyszínről, összekötözte, és egy nehezéket erősített rá, majd azzal együtt a Dunába dobta. Az ügyészség a vádlottat nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

A bizonyítási eljárás Novozánszki Fanni Marina Parton lévő lakásánál kezdődött, a láthatóan feszült, a papírjaival babráló vádlottat abba a mélygarázsba vezették, amelynek kamerája rögzítette, ahogy az öntudatlan nőt az autójába tette. B. László verziója szerint azért tette az autóba a rosszul lett Novozánszki Fannit, hogy elvigye őt két ismeretlenhez, akik ápolni fogják a nőt – a vádlott elmondása alapján erre azért volt szükség, mert Fanni drogot és alkoholt fogyasztott aznap este, ettől került önkívületi állapotba.

A Rákos-patak mentén vártak a BMW-s emberek, az autóból egy alacsony, kreolbőrű, magas hangú férfi szállt ki. B. László átadta Fannit a cipőjével együtt, a BMW-s férfi azzal a mondattal vette át tőle, hogy „nemsokára jobban leszel”. B. László állítása szerint ekkor látta utoljára élve Novozánszki Fannit. Ezt követően megint elmondta, hogy a nő csomagjait elfelejtette odaadni a BMW-seknek. Azt viszont állítja, az átadáskor Fanni még élt, mert nyöszörgött.  

B. László elmondása szerint ő elhitte, hogy a férfiak segítenek Fanninak. A környékről, ahol átadta nekik a nőt, annyit mondott, egy építkezés volt a helyszínen, ahova nem lehetett bejönni kocsival. Ennél a pontnál némi vita kerekedett abból, hogy a férfi a korábbi vallomásában azt állította, egy zsákutca végén adta át Fanni, ezután jobbra fordult. Ez az út azonban építkezés miatt most zárva van, de B. László szerint akkor is építkezés volt, amikor az átadás megtörtént, így nem jött végig az úton. Kissé zavarosan beszél, zászlót is emleget a helyszínen. 

A helyszíni szemle ennél a pontnál véget ért.

Délután 1 órakor a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a tárgyalás.

A bíróság először Krispán István poligráfos szaktanácsadót hallgatta meg tanúként. A szaktanácsadó jelen volt B. László illetve B. Erika poligráfos vizsgálatánál is. Mint mondta, a hazugságvizsgálat során elsősorban azt vizsgálták, hogy az üggyel kapcsolatos információkat felismerik-e a vizsgált személyek, illetve, hogy ezekre miként reagálnak.

B. Lászlónál a Novozánszki Fannival kapcsolatos kérdések feltétele során a megfojtottamegkéseltefelakasztotta szavak hallatán enyhe reakciót észlelt a műszer, valamint a vízbe dobták, felgyújtották kifejezéseknél is reagált. Arra kérdésre, hogy a Dunába rejtett-e Fanni testét, B. László szintén nemmel felelt, ám ekkor is szignifikáns megtévesztési reakciót észleltek a részéről.

B. Erika esetében ugyancsak felmerült a megtévesztési törekedés, méghozzá a következő kérdések elhangzása után:

  • Tudja hol van Fanni?
  • Szándékosan nyújtott segítséget Fanni eltüntetéséhez?
  • Mondta önnek B. László, hogy megölte Fannit? 

A szaktanácsadó B. László kérésére megerősítette, hogy bizonyos tényezők befolyásolhatják a hazugságvizsgálat eredményét. A vádlott ekkor elmondta, hogy a vizsgálata előtt a rendőrök azt mondták neki, tudják, hogy megölte Fannit, és azt is, hogy a Dunába dobta. A bírónő szerint erről jegyzőkönyv nem készült, ám B. László kitart amellett, hogy faggatták a hazugságvizsgálatot megelőzően.

Ezután Bognár Csaba következett a tanúk padján, aki elmondása szerint 12 éve jó barátságot ápol B. Erikával, ismerte Novozánszki Fannit is, B. Lászlót azonban nem. A tanút azért idézték be, mert B. Erika szerint a sértettnek ő segített költözködni, amikor is összeveszett H. Hajnalka nevű lakótársával. Bognár Csaba elmondása szerint B. Erika és Novozánszki Fanni között mély barátság volt, és elképzelni sem tudja, hogy B. Erika ártani akart volna Fanninak, ahogy azt sem tartja valószínűnek, hogy a sértett „bepezsgőzött” vagy „túlszívta” volna magát. Elmondása szerint Fanni sosem ivott, B. Erikának pedig nem voltak alvilági barátai.

Időközben egy telefon is beérkezett a bíróságra. A helyszíni szemlén is érintett építkezési terület építésvezetője telefonált, aki elmondta, hogy B. László állításaival szemben 2017. novemberében nem folytak építkezések az említett helyszínen.

Legközelebb Siófokon tartanak helyszíni szemlét. B László ügyvédje elmondta, a híresztelésekkel szemben nem fognak túszt ejteni. A bírónő közölte, hogy a nyomkövetőt sem vetetik le B. Lászlóról. Azt is hozzátette:

ebben az évben szerinte nem lesz döntéshozatal.

A bírónő úgy véli, 2022 január-februárban születhet ítélet.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!