Megfejthették, ki lehetett a Zodiákus gyilkos

GettyImages-515392386
2021.10.08. 06:18
Az amerikai kriminalisztika egyik legismertebb alakja a Zodiákus, aki gúnyolódó leveleivel, rejtjelekkel írt feladványaival és öt gyilkossággal mai napig a valódi és amatőr detektívek célpontja. Bár vélhetően a Zodiákus már nem él, a sorozatgyilkosságokhoz köthető rejtély nem hagyja nyugodni a bűnüldöző szerveket és a civileket sem.

A Zodiákus 1968 decembere és 1969 októbere között öt embert ölt meg különböző módszerekkel Kaliforniában, San Francisco környékén. Eleinte fiatal párokat vett célba, utolsó áldozata egy taxisofőr volt. Tetteiről a férfi a rendőrséget és a helyi újságokat is értesítette, rendszeresen írt leveleket a szerkesztőségeknek, melyekhez kódolt feladványokat mellékelt, állítva, ha megfejtik, azzal felfedik a gyilkos kilétét is. 1974 júliusáig rendszeresen küldött leveleiben összesen 37 ember megölését vallotta be, összesen öt gyilkosságot tudtak hozzá köthetően bizonyítani. Ezekről a gyilkosságokról az Index korábban, az első gyilkosság ötvenedik évfordulóján részletesen foglalkozott.

A hírhedt feladványok közül azonban vannak, melyeket a mai napig nem sikerült feltörnie senkinek. A Zodiákus első titkosírással készült üzenetét, melyet az amerikai lapok 1969-ben lehoztak, egy amatőr kódfejtőnek számító, hobbiszinten rejtvényeket fejtő házaspár oldotta meg egy nap alatt. Az üzenet azonban nem egy nevet rejtett, hanem egy utalást az 1932-es The Most Dangerous Game (A legveszélyesebb játék) című filmre. A kódolt üzenetek megfejtésével az amatőrök mellett a hivatalos szervek, mint az FBI, vagy a hadsereg is szerepet vállalt, az egyik feladványt 2020 végén törték fel.

Ám a levelekből a gyilkos kilétére – bár a gyanúba hozott férfiakkal Dunát lehetne rekeszteni – így sem sikerült rájönnie eddig senkinek.

Most a The Case Breakers nevet viselő, negyven korábbi bűnügyi nyomozóból álló, lezárt ügyeket vizsgáló független szervezet jelezte, tudni vélik, ki volt a Zodiákus. A megoldáshoz fizikai és igazságügyi bizonyítékokkal, szemtanúk vallomásaival, az állítólagos gyilkosnál talált fényképekkel jutottak el, mondják. A szervezet szerint Cheri Jo Bates 1966-os októberi haláláért egy Gary Francis Poste nevű férfi felel, aki a légierő pilótájából lett később a Zodiákus gyilkos. Poste éveken keresztül szobafestőként dolgozott, a fiatal nő halálával járó bűntény színhelyén pedig egy festéknyomos órát találtak, ebből következtetnek arra, hogy ő ölte meg Batest, utána pedig öt másik embert. A férfi 2018-ban halt meg.

A Case Breakers nyomozói szerint a Zodiákusról készült fantomképek és Poste 25 éves korában készült egyik fényképe a döntő bizonyíték az ügyben: Poste homlokának jobb felén egy hosszas seb látható, pontosan olyan, mint amilyenről a Zodiákus támadását túlélők is beszámoltak. Emellett az egyik Zodiákus-gyilkosság után megtalálták egy katonai bakancs nyomát a helyszínen, megszólalásig hasonlót ahhoz, melyet Bates megölésének helyszínén is felfedezett a rendőrség.

A Riverside megyei rendőrség azonban tagadja ezt, bár Cheri Jo Bates gyilkosát nem találták meg a CNN megkeresésére azt a választ adták, nem a Zodiákus ölte meg a fiatal nőt '66-ban. A szóvivő szerint az egyetlen kapcsolat a Bates-ügy és a Zodiákus között, hogy a fiatal nő gyilkosa is kézzel írott levélben jelentette be tettét. Az FBI és a San Francisco-i rendőrség továbbra is lezáratlan ügyként kezeli a Zodiákus-gyilkosságokat, új információt nem osztottak meg vele kapcsolatban.

A CNN megpróbálta megkeresni Poste hozzátartozóit, sikertelenül.

A Zodiákus gyilkos és a hozzá köthető bűnesetek beépültek a popkultúrába, rengeteg könyv, zene, sorozat és film említi a témát, a világhírű rendező, David Fincher 2007-ben egész estés filmet is forgatott a hatvanas években történt gyilkosságokról és nyomozásokról. Amennyiben tényleg Poste volt a Zodiákus-gyilkos, úgy hátborzongató belegondolni, hogy akár végig is nézhette a róla és az általa elkövetett bűntényekről készült filmet.

(Borítókép: Fantomrajz a Zodiákus gyilkosról. Fotó: Bettmann / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport