Az X-Faktor mentorai megehetik, amit főztek, de láthatóan nem ízlik nekik

SZG 4371
2021.12.05. 05:56
Hat versenyzővel indult, öttel folytatódott, és négy énekessel fejeződött be a harmadik élő show. Az adás jobban hasonlított egy gyenge próbára, mintsem egy főműsoridőben futó show-műsorra, viszont a nézői szavazatok jól ítélték meg a tehetségeket.

A jubileumi X-Faktor harmadik élő adása Miller Dáviddal kezdődött, aki megidézte a kilencvenes évek fiúbandáit, amikor egy rövid dalbetéttel színpadra állt. A műsorvezető még mindig lelkesen és frissen áll az adásokhoz, nézőként pedig csak kívánhatjuk, hogy ezekből az érzésekből ránk is ragadjon legalább egy pici.

A tegnap esti adás hat versenyzővel indult. Fejenként két produkcióval készültek a szombat esti lázra, ám ezen az estén nem csak az adás végén búcsúzhattunk el egyiküktől. A műsor felénél, aki a legkevesebb nézői szavazatot kapta, már nem énekelhette el második produkcióját.

A műsor első felében a legtöbb előadás harmatgyenge volt, de legalább a nézők megtapasztalhatták, milyen lehet egy átlagos, hétköznapi X-Faktor-próba, mert nagyjából ezt a szintet ütötte meg az összes versenyző. Érdekes módon a mentorok viselkedése, szóhasználata, értékelése és időnkénti állelkesedése is visszaigazolta ezt az érzést. Látható, hogy eljött a pont, amikor meg kell enniük, amit főztek, és nem kanalazták jóízűen a hallottakat.

ByeAlex ezúttal a neonsárga szín mellett tette le a voksát, ami körömlakkján és a haján köszönt vissza, fejbőrére pedig koponyatetoválást illesztettek. Gáspár Laci felkapott egy zakót a páncélingre, Puskás Peti pedig egy átlagos amerikai tininek öltözött. Csobot Adél kinézetéről először a méltán népszerű Szörnyellára asszociáltam, egészen addig, amíg nem olvastam róla egy találóbb megfejtést, ami szerint Adél a tegnapi adásban olyan volt, akár egy „túrórudipapírba csomagolt ufógésa”. Utólag is köszönöm a találó kifejezést.

De térjünk rá a versenyzőkre!

Alee, a 16 éves, pergő nyelvű rapperfiú lépett először színpadra, és bár újfent saját dalát (ezáltal gondolatait és lelkét) tárta a nézők elé, annyi biztos, ha az előválogatón ezzel a produkcióval jelentkezett volna, nem jutott volna el az élő show-ig. Egyike azoknak a versenyzőknek, akik tehetségük mellett saját történetüket és személyiségüket is beleviszik a műsorba – és ez tagadhatatlanul magasabbra emeli a népszerűséget. Szövegei frappánsak, stílusa betalált a fiatal generáció tagjainál, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a TikTokon minden száma hatalmasat fut. Ennyi viszont nem elég a győzelemhez.

@yaoufeng Így még nem izzasztott meg szöveg🥵 A legjobb stílusgyakorlat volt🔥 #acapella #alee #nincsengondom #nincsengond #noproblem #cover #coversong #singing #yaou ♬ eredeti hang - YA OU

Utána a még versenyben lévő, kényszer szülte lánytrió, a The Harmonies három gráciája foglalta el a színpadot. Produkciójuk után Gáspár Laci és Csobot Adél állva ünnepelt. Ennek okát ByeAlex nem értette, Puskás Peti pedig még csak nem is imitálta a tapsolást. Bár a harmónia a lányok között megvan, előadásuk hírből sem ismerte ezt a fogalmat.

A műsor egyik pozitív értelemben vett különce, Mardoll következett. Saját dallal, extrém külsővel. Azt viszont nehezen lehet megfogalmazni, mit is láttunk a színpadon. Azt még inkább, hogy mit hallottunk. De ennél is nagyobb kérdés, hogy miért. Az éneklésnek hangzó valamit Puskás Peti a következőképp értékelte:

Eszembe juttatta azt az időszakot, amikor még a Bárka Színházban voltam jegyszedő, és mindenféle alternatív előadást láttam.

Az X-Faktor egy kereskedelmi televíziós csatornán futó műsor, nem csoda hát, hogy eszközként használja a versenyzőket a nagyobb nézettségért. Viszont akad egy énekes, aki legalább ugyanennyire használja ki a csatornát, és milyen jól teszi. Ő nem más, mint Paulina, aki egyértelműen előadói pályára termett, és aki a műsor nélkül is képes lett volna magára irányítani a figyelmet – igaz, így mindezt sokkal korábban érte el.

Előadása után még Puskás Peti is tapsolt, ami talán az egyik legnagyobb szó, ugyanis Puskás az egész adásban a kiégésszakadék legszélén egyensúlyozott, és nagyon kevés pillanatban tudott visszatáncolni onnan. Hol van már a versenyzőkkel színpadon dühöngő, táncoló és bolondozó Puskás Peti? Miután a legutóbbi adásban két versenyzőjét is elveszítette, lelkesedése romokban hevert.

Majd ByeAlex második, még versenyben lévő mentoráltja, Mehringer Marci következett, aki egy tőle megszokott popdallal próbálta elérni azt, hogy a nézők az adás második felére is bizalmat szavazzanak neki. Nem volt túl meggyőző, viszont érződött, hogy van ebben a fiúban valami, csak még nem tört elő a felszínre.

Puskás Peti, amikor versenyben lévő utolsó mentoráltja, Kamilla következett, azért magára erőltetett némi kíváncsiságot.

Ferenczi Kamilla a Margaret Island egyik leghíresebb számát, a Csönd című dalt énekelte. Ám ez a dal amennyire Lábas Vikié, annyira nem lett Kamilláé. Elénekelte. Nem volt rossz, de a produkciójáról csak ennyit lehet elmondani, ezt a zsűri több tagja is megjegyezte.

A műsor első része után egy versenyzőnek véget ért a verseny. Miller Dávid sorolta azoknak a nevét, akik biztosan előadhatják második dalukat. A színpadon az utolsó két énekes, Gáspár Laci két mentoráltja, Paulina és Mardoll jobban várta saját nevét, mint a kisgyerekek a Mikulás hétfői érkezését. A nézők Paulinának szavaztak bizalmat.

Innentől kezdve már csak öt fellépő maradt.

Majd kezdetét vette a székfoglaló

A második etapot szintén Alee nyitotta meg, ám olyan saját dalt hozott, ami dallamosabb volt, és nélkülözte a hipergyorsasággal elmondott szövegrészleteket. Gáspár Laci meg is jegyezte, hogy a 16 éves tehetségnek gyorsan pörög az agya és a nyelve, de énekelni kevésbé tud, így nem értette a dalválasztást, mert szerinte inkább az erősségeit kellett volna megmutatnia.

ByeAlex azért még felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy mentoráltjának a műsor első felében bemutatott dala – az adás addigi pontjáig – elérte a negyvenezres nézettséget, ami azt mutatja, hogy az emberek a fiúra kíváncsiak.

Ettől függetlenül Alee nem kapott széket, viszont ByeAlexnek nem volt ideje sokáig ezen merengeni, mert a második versenyzője következett. Mehringer Marci ezúttal elhagyta popos komfortzónáját, és húzott egy váratlant. Elkalandozott a rock and roll világába, és úgy tűnik, megtalálta magát ebben a kísérletben. Ezt a mentorok is hasonlóképp látták, ugyanis helyet foglalt az üresen álló két szék egyikén.

A The Harmonies Billie Eilish egyik dalát dolgozta fel, ám a produkcióból hiányzott még pár év kőkemény gyakorlás. Az előadást Gáspár Laci egyenesen katasztrófának titulálta:

Ha azt akartam volna, hogy tuti kiesők legyenek, ezt a dalt adtam volna nekik.

Elég baljós kijelentés volt ez, de hogy megjövendölte-e az adás végét, az csak két további produkciót követően derült ki. Annyi biztos, hogy ByeAlex sem volt elragadtatva a lányoktól. Ahogy tegnapi első megmérettetésükön, úgy a másodiknál is kiemelte, hogy a műsor ezen pontján már nem árt jól énekelni. Persze ez viccesen csenghet pont az ő szájából, de igaza van – bár azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az énektudás sem minden.

Ez derült ki Kamilla második produkciójánál. Az aranytorok Whitney Houston egyik ikonikus dalát énekelte, s bár technikailag rendben volt, valami mégis hiányzott az előadásából, amitől több lesz puszta hangnál. Ettől függetlenül a mentorok széket szavaztak neki.

Paulina ismét saját szerzeménnyel érkezett, s bár a stílus merőben eltért a tőle megszokottól, a mentorok elégedettek voltak. Az adás első felében ugyan több negatív kritikával illették, akkor mégis önazonosabbnak tűnt. Viszont négyből hárman széket szavaztak neki, a nézők pedig Kamilla helyére ültették.

Elérkezett hát az adás vége, Marci és Paulina biztos továbbjutóként izgulhatott a többiekért, az X-Faktor jubileumi évadának harmadik élő show-jából pedig a The Harmonies esett ki másodikként, így Kamilla és Alee mehetett tovább az elődöntőbe.

Csobot Adél először foglalta el a mentorszéket a műsor történetében, és nagyon úgy néz ki, hogy tapasztalatlansága megmutatkozott. Nyilván neki volt a legnehezebb dolga, mert a lányoknak esélyük sem volt igazán összeszokni, hiszen csak most verbuválták őket egy csapattá. Adél talán túl kedvesen próbálta őket terelgetni, ez lehet a jóindulatú megfejtése annak, hogy versenyző nélkül maradt.

(Borítókép: RTL Sajtóklub)  • Hírek
  • Bankszámla