Magyar rendező kapott Luis Buñuel Emlékdíjat

2021.12.23. 10:31

Magyar alkotó vihette haza idén a Luis Buñuel Emlékdíjat a L'Age d'Or Nemzetközi Arthouse Film Fesztiválon. Helstáb Martin első nagyjátékfilmje, a Zazongpari idén debütált ötéves munkálkodás után, és az említett díjhoz is hozzásegítette alkotóját.

A díjat december 22-én adták át Kalkuttában. A szervezők olyan alkotást kerestek, amelyek innovatív, szokatlan és bátor megoldásokat foglalnak össze képkockáik között. Az idei nyertes egyébként korábban több nemzetközi díjat is bezsebelt már animációs rövidfilmjeivel, a Jó étvágyat, bogaram! című 2016-os kisfilmje a Chicagói Nemzetközi Művészfilm Fesztiválon az első magyar alkotás volt, ami a legjobb animációként részesült elismerésben.

A Zazongpari egy különleges lényekkel teli titkos erdőbe látogató szerzetesről szól, Helstáb Martin pedig nem csak a film rendezője, de főszereplője, animátora, és zeneszerzője is volt. Az alkotó egy zöld vászonnal befedett garázsban forgatta le a fantasyt, az utómunka két éven át tartott.

A film az októberi bemutatása óta 12 nemzetközi díjat nyert el, Franciaországtól Észtországon és Athénon át Indiáig szerepelt filmfesztiválok programjában. Párizsban a Hallucinea Film Fesztiválon a legjobb plakát díját kapta, amit szintén Helstáb Martin festett a filmhez.