Ezen a listán lenyomta Budapest Brüsszelt

GettyImages-547189940
2022.12.01. 20:53
Országimázs ide vagy oda, a magyar fővárosba érkező turisták áradoznak Budapestről, miközben az agyonajnározott Orlando hatalmas csalódást okoz számukra. Legalábbis ez derül ki az online értékelésekből.

A Párizs-szindróma Jelentés minden évben megvizsgálja, a világ mely városai okozták a legnagyobb csalódást a turistáknak, és melyek azok, amelyek a legtöbb pozitív élményt váltották ki a látogatókból. A felmérést arról a jelenségről nevezték el, amikor valaki túlzott várakozásokkal, romantikus elképzelésekkel érkezik egy városba, és aztán arcon csapja a valóság.

A Radical Storage által levezényelt, a TripAdvisor online értékeléseit elemző kutatás szerint a világ legtúlértékeltebb városa idén a floridai Orlando, míg a legkellemesebb meglepetés, és egyben a leginkább alulértékelt úti cél pedig Budapest.

A felmérésben 9000 Orlandóról szóló véleményt vizsgáltak meg, és kiderült, hogy minden ötödik csalódottságra utal. Az amerikai várost a listán az indonéz főváros, Jakarta és a thaiföldi Pattaja követi, utóbbinál minden tizedik értékelés volt negatív. Budapest viszont éles ellentétben áll ezekkel:

a MAGYAR FŐVÁROSBA ÉRKEZŐ TURISTÁK ÉRTÉKELÉSEINEK 96,17 SZÁZALÉKA SZÁMOLT BE POZITÍV ÉLMÉNYEKRŐL, KELLEMES CSALÓDÁSRÓL. 

A listavezető Budapestet Brüsszel követi, 96,04 százalékkal, míg a harmadik helyre Zürich került.

Budapestet, az alulértékelt városok bajnokát az értékelések 3,46 százalékában „lenyűgözőnek”, 2,2 százalékában pedig a „gyönyörűnek” nevezték az ide látogatók. A háttérben az állhat, hogy miközben Budapest valóban gyönyörű, az országimázsunk nem áll túl jól, és a turisták teljesen mással szembesülnek, mint amire felkészültek az utazás előtt.

A kutatásban 100 nagyvárosról szóló 826 292 értékelést elemeztek ki, a listáról ezúttal hiányoztak az orosz és az ukrán városok, és Mekkát is mellőzték, mivel oda csak muszlimok léphetnek be. Ahhoz, hogy a százas listára felkerüljön egy város, legalább 1000 értékelés volt szükséges.

(Borítókép: Getty Images/ Chan Srithaweeporn)  • Hírek
  • Hírek