Cápatámadás ért egy floridai lányt, de megvédte magát

2023.05.16. 10:37
Egy békésen fürdőző, 13 éves kamasz lányra támadt egy bikacápa Florida partjainál csütörtökön. Az állat a fiatal gyomrát, karját, a térdét és az ujját is megharapta. Ella Reed elmondása szerint ott ütötte a cápát, ahol érte, így élte túl a támadást.

Ella Reed barátja mellett ült a derékig érő vízben egy floridai strandon, amikor megtámadta egy arra úszó cápa. „Hirtelen egy erőteljes ütést éreztem a hasamban” – mondta. A kamasz, miután felismerte a helyzetet, megütötte a cápát, amely erre eleinte arrébb úszott, de aztán visszatért a lányhoz. 

Nem akart békén hagyni, ezért a karommal és a tenyeremmel ütöttem, így ráharapott a kezemre és egy ujjamra is

– mondta, hozzátéve, hogy miután többször erőteljesen megütötte az állatot, sikerült kijutnia a vízből. Reed ezután kiáltani kezdett a parton ülő bátyjának és anyjának.

„Tetőtől talpig vér borította, így nem igazán láthatta, hogy mi történik körülötte. Hihetetlen, hogy így is megvédte magát” – jegyezte meg a lány édesanyja. Hozzátette, hogy habár lánya a partra érve remegett, mégis higgadtan viselkedett. 

A KAMASZ – AKIT A CÁPA HASÁN, A KARJÁN, A TÉRDÉN ÉS AZ UJJÁN HARAPOTT MEG – sebeit 19 ÖLTÉSSEL VARRTÁK ÖSSZE, amit meg is mutatott. 

„Egyfajta sokkban voltam mindattól, ami történt, nem igazán éreztem fájdalmat az adrenalin miatt” – mondta Reed (az alábbi videóban láthatóak a sebek, de ennek megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk).

A lány szerint egy közel kétméteres bikacápa támadhatta meg. „Hiába tiszta a víz, sosem lehet tudni, mi fog történni” – tette hozzá a lány a The Guardian szerint, majd azt is elmondta: a szörnyű élmény ellenére nem fog felhagyni a fürdőzéssel. 

Floridában gyakoriak a cápatámadások

A Floridai Egyetem adatai alapján Florida a világ cápaharapás-fővárosa. A 2022-ben feljegyzett 

57 cápaharapásból 16 Floridában történt.

2022-ben öt halálos cápatámadást regisztráltak, ami csökkenő tendenciát mutat a 2021-ben mért kilenc és a 2020-ban regisztrált tíz támadáshoz képest.

„Általános jelenség, hogy csökken a cápák száma a világ óceánjaiban, így ez okozhatta tavaly a kevesebb tragédiát” – mondta Gavin Naylor, a Floridai Természettudományi Múzeum munkatársa.