Már csak kettőt kell aludni, és ismét nézhetjük az egyik kedvenc Netflix-sorozatunkat

2023.06.13. 14:25
A Black Mirror-sorozat alkotója a népszerű mesterséges nyelvi modellel kísérletezett, amelynek eredményei bár silányak, az alkotófolyamathoz így is segítséget nyújthat.

A mesterséges intelligencia egy olyan téma, amelyet napjainkban egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni – a világ kis túlzással fél éve ChatGPT-lázban ég.

Az OpenAI kutatólaboratórium mesterséges intelligenciával felturbózott chatbotját az emberek mindenféle módon hasznosítják. Így nem meglepő, hogy a díjnyertes Netflix-sorozat alkotója, Charlie Brooker is kapott az alkalmon, hogy megnézze, mire képes a tartalmaiban rendszeresen főszerepet játszó technológia.

Charlie Brooker elmondása alapján a ChatGPT az alkotói folyamatra is hatással volt. „Egy kicsit eljátszottam a ChatGPT-vel” – fogalmazott az Empire-nek adott interjújában.

Az első dolog, amit csináltam, hogy beírtam, hogy »generálj Black Mirror epizódot«, és olyasmit hozott ki, ami első ránézésre hihetőnek tűnik, de második  ránézésre egyszerűen csak sz*r".

Brooker így folytatta:

A chatbot csak annyit csinált, hogy megnézte a Black Mirror epizódok szinopszisát, majd összepépesítette őket. Ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akkor láthatjuk, hogy itt nincs semmi igazán eredeti gondolat.

S bár a ChatGPT által megírt Black Mirror-epizód használhatatlan volt, Brooker számára hasznosnak bizonyult abban, hogy rámutatott számos általa alkotott klisére.

„Tisztában voltam vele, hogy rengeteg olyan epizódot írtam, ahol valaki azt mondja: »Ó, én egész idő alatt egy számítógépben voltam!«” – mondta Brooker.

A kreátor ezután arról is beszélt, hogy ennek köszönhetően némi arculatváltásra lehet számítani a sorozat elkövetkezendő részeiben.

Azt gondoltam, egyszerűen kidobok mindent, amit eddig arról gondoltam, hogy szerintem milyen egy Black Mirror-epizód. Semmi értelme egy antológiasorozatnak, ha nem szegheted meg a saját szabályaidat

– fogalmazott Charlie Brooker.

Pár év kihagyás után jön a folytatás

Négy év szünet után a Black Mirror hatodik évada most csütörtökön jelenik meg a Netflixen, öt vadonatúj epizódnyi nyugtalanító disztópikus jót ígérve. A következő évadban többek között Aaron Paul, Salma Hayek Pinault, Michael Cera és Ben Barnes színészek is feltűnnek majd.

A Black Mirror epizódjai főként a technológia káros hatásaival, valamint annak az emberek viselkedésére lévő hatásával foglalkozik, éppen ezért Brooker kísérletezése a ChatGPT-vel különösen aktuális.

A Netflix azóta kiadott egy trailert, amely sejteti, hogy mi fog következni. Az előzetesben a nézők bepillantást nyerhetnek a Joan Is Awful című epizódba, amelyben Salma Hayek egy nőt alakít, aki megdöbbenve tapasztalja, hogy egy streamingszolgáltatás az ő életén alapuló tévésorozatot készített.

A sorozat 2011 óta az amerikai streamingplatform egyik leghosszabb ideje futó és legnépszerűbb sorozata, melynek új évada két nap múlva, június 15-én fog megjelenni a Netflixen, a trailere  pedig alább látható: