Ismét megkoronázták III. Károlyt, nem mindenki örült neki

2023.07.06. 18:42
Skót szokások szerint is megkoronázták III. Károly királyt és feleségét, Kamillát. A pár egy ünnepi mise keretein belül vehette át a koronázási ékszereket. A ceremóniát több száz monarchiaellenes tüntető zavarta meg, akik közül kettőt le is tartóztatott a skót rendőrség.

Mint ismert, május 6-án, szombaton megkoronázták III. Károlyt és második feleségét, Kamilla királynét. Azonban Skócia saját ceremóniát tart az új uralkodóknak, ezért a királyi pár ismét koronázási szertartáson vett részt. A Mirror tudósítása szerint 

július 6-án átadták a skót koronázási ékszereket III. Károlynak az Edinburghi székesegyházban.

A királyi pár autóval utazott a Hoyrood-palotából – a brit uralkodók hivatalos skót rezidenciájából – a székesegyházba, Károly ugyanis egy hálaadó misén vehette át a skót koronát, a jogart és az állam kardját.

A környezetvédelemre szólították fel Károly királyt

A koronázási szertartáson többek között Skócia vezetői vettek részt, valamint Vilmos herceg és Katalin is jelen voltak, akik Skóciában a Rothesay hercege és hercegnéje címet viselik.

Az ünnepi misén Sally Foster-Fulton tisztelendő prédikált, aki többek között a környezetvédelem fontosságára hívta fel a király figyelmét. Elmondta, hogy az emberek akkor haladnának jó úton, ha megértik, hogy „az Ég és a Föld nem emberi áruk vagy javak”.

Letartóztattak két tüntetőt

A lap információi szerint több száz tüntető zavarta meg a szertartást, akik a monarchia ellen emelték fel a szavukat. A demonstrálók a „nem az én királyom” mondatot skandálták.

A rendőrök két demonstrálót le is tartóztattak, ugyanis egy 20 és egy 21 éves nő át akart mászni a helyszínre kihelyezett kordonokon, hogy közelebb kerüljenek az uralkodóhoz.

A skóciai rendőrség A BÉKE MEGSÉRTÉSE MIATT tartóztatta le a két nőt.

A Mirror közölte, a tüntetések ellenére az esemény rendben zajlott, a ceremóniát a Red Arrows Királyi Légierő műrepülő csapata műsora zárta.