A betegség, amelyben Brad Pitt is szenved, az emberiség két százalékát érinti

2023.07.09. 06:54
A prozopagnózia – más néven arcvakság – több embert érint, mint gondolnánk. Így ha egy régi ismerősnek integetünk az utcán, és ő nem viszonozza, nem minden esetben a tiszteletlenség állhat tette mögött.

Prozopagnóziának, arcvakságnak nevezzük az arcfelismerési képesség hiányát. Az ebben szenvedők nem ismerik fel ismerőseik arcát, extrémebb esetekben a saját magukét sem, annak ellenére, hogy látásuk éles, az elméjük pedig ép.

A Harvard orvosai most kimutatták, hogy

az emberiségnek közel 2-2,5 százalékát érinti ez a probléma.

Az orvosok fontosnak tarják a vizsgálatok szélesebb körben való kiterjesztését, hogy megkönnyíthessék az arcvakságban szenvedők mindennapjait – írja a The Telegraph.

Joseph DeGutis, a kutatás vezetője úgy fogalmazott:

A diagnózis kiterjesztése azért fontos, mert a tudat, hogy a prozopagnóziának valódi, objektív bizonyítékai vannak, segíthet abban, hogy lépéseket tegyünk a mindennapi életre gyakorolt negatív hatásainak csökkentése érdekében.

Hozzátette, hogy az arcfelismerésnek fontos pszichológiai szerepe van, ugyanis ezzel jelezzük tudat alatt a másiknak, hogy számít nekünk, és fontos számunkra.

Fontos a nyitottság

A sztárvilágban is akadnak olyanok, akik ebben a betegségben szenvednek. Köztük van az Oscar-díjas amerikai színész, Brad Pitt is, akiről nyilatkozata alapján többször gondolják, hogy beképzelt és tiszteletlen, mert nem köszön vissza nekik az utcán, vagy nem áll le velük beszélgetni.

Viszont csupán annyiról van szó, hogy nem tudja elhelyezni őket, nem tudja névhez kapcsolni az arcukat. 

Az orvosok elmondása szerint az arcvakság felnőttkorban fejlődik ki teljesen, viszont már gyermekkorban is kimutatható. Örökölt betegségről van szó, és gyakran összekapcsolható az autizmussal is.

Dr. Punit Shah, a Bathi Egyetem pszichológusprofesszora néhány tippet is megosztott azok számára, akik prozopagnóziával küzdenek. Ezek a következők:

  1. Legyen nyitott az állapotát illetően, mind önmagával, mind másokkal szemben.
  2. Próbálja megjegyezni az emberek illatát, és igyekezze azzal összekapcsolni az arcukat.
  3. Memorizálja az arcokat a Facebook vagy egyéb közösségimédia-felületek segítségével.