Katonai kinevezést kapott Katalin hercegné, már meg is tette az első látogatását a bázison

2023.09.18. 17:45
Kate Middleton walesi hercegnőt hétfőn nevezték ki a brit haditengerészet légiereje főparancsnokának. Ez idő alatt férje, Vilmos herceg New Yorkban tartózkodott.

Kate Middleton, a  41 éves walesi hercegné hétfőn ellátogatott a somerseti Yeovilton királyi haditengerészeti légibázisra (RNAS), ami az első látogatása volt új vezetői szerepében.

Károly király a nyáron nevezte ki menyét a Flotta Légierejének főparancsnokává.

A tisztséget András hercegtől vette át, aki 2022-ig töltötte be a pozíciót – írja a People.

A légibázis, amely az Egyesült Királyság egyik legforgalmasabb katonai repülőtere, számos  kiképzőegységnek ad otthont. Látogatása során Kate részt vett egy helikopteres repülésszimulátoron tartott képzésen, és kipróbált néhány túlélőfelszerelést.

Katalin hercegné bejárta a légi forgalmi irányítótornyot, ahol találkozott a személyzettel, megtekintette a repülőtéren üzemelő repülőgépeket, és beszélt egy Wildcat helikopter személyzetével is. Ezután a hangárba ment, hogy megnézze a Királyi Haditengerészet túlélőfelszerelés-technikusait (SE), akik támogatást nyújtanak a repülőszemélyzetnek, többek között úszófelszerelést, sisakot és ruházatot. A technikusok néhány gyakorlatot is bemutattak az új főparancsnoknak.

Gyermekei – a 10 éves György herceg, a 8 éves Sarolta hercegnő és az 5 éves Lajos herceg – bizonyára irigykedni fognak, amikor meghallják, hogy édesanyjukat körbevezették a Merlin MK4 helikopteren, amelyet a Királyi Tengerészgyalogság kommandósai használnak világszerte a katasztrófaelhárításban.

Férje New Yorkban volt

Katalin hercegné látogatása akkor történt, amikor férje megkezdte kétnapos New York-i látogatását. Károly király és Kamilla királyné is a tengerentúlra utazik a héten. A Buckingham-palota korábban bejelentette, hogy

a királyi pár szeptember 20. és 22. között Franciaországba utazik állami látogatásra.

A 74 éves Károly király és a 76 éves Kamilla királyné eredetileg márciusban látogatott volna az országba, de az akkor Franciaország-szerte zajló zavargások miatt elhalasztották az utazást.

Bár Vilmos hercegnek nem kötelező az Egyesült Királyságban tartózkodnia, amikor apja a tengerentúlon van, ő a király egyik államtanácsosa – egyike azon királyi családtagoknak, akik Károly király helyett alkotmányos feladatokat láthatnak el, ha ő külföldön tartózkodik vagy rosszul van.