Volt menedzserükkel áll perben a Coldplay

2023.10.09. 16:51
A Coldplay és volt menedzserük egymással versengő kereseteket nyújtott be a londoni Legfelsőbb Bíróságon, és mindkét fél több millió fontot követel a másiktól. Dave Holmes, aki 2005 és 2022 között dolgozott a zenekarral, augusztusban 10 millió font (4,5 milliárd forint) kifizetetlen jutalékért perelte be őket. Az együttes viszontkeresetében elutasította a követelését, és azt állította, Holmes hagyta, hogy a turnék költségei kicsússzanak az irányítás alól, és 14 millió font (6,2 milliárd forint) kártérítést követelt. Az ügy bíróság elé kerülhet, ha a felek nem tudnak megegyezni.

David Holmes − a Coldplay együttes korábbi menedzsere − eredeti bírósági keresetében azt állította, hogy a Coldplay két, még meg nem jelent albumért járó jutalékkal tartozik neki. Ügyvédei szerint a zenekarnak 35 millió font (15 milliárd forint) előleget fizettek a 10. albumukért és 30 millió fontot (13 milliárd forint) a 11. és 12. albumukért. Holmes azt állítja, segített a felvételek megszervezésében, a minták tisztázásában és a producerrel, Max Martinnal való kapcsolattartásban, mielőtt a zenekar tavaly úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését − írja a BBC.

Azt kéri a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy állapítsa meg a 10. és 11. albumra vonatkozó szerződés érvényességét, és rendelje el a kifizetést.

Állítása szerint a zenekar előző két albumáért, az Everyday Life (2019) és a Music of the Spheres (2021) című albumokért 8 és 13 százalék közötti jutalékot kapott.

Az ügy benyújtásakor a Coldplay képviselője azt mondta, az állítások „erőteljesen vitathatók”, és a pénteken benyújtott elleni kérelemben a zenekar visszavágott. 

A Coldplay azt állította, hogy Holmes összesen 24,6 millió font (11 milliárd forint) értékű kölcsönt kapott a Live Nation koncertszervező cégtől, amely évek óta együttműködik a Coldplayjel.

Legjobb tudomásunk szerint Holmes a kölcsönszerződésekből származó pénzeket egy ingatlanfejlesztési vállalkozás finanszírozására használta fel a kanadai Vancouver környékén

− állította a zenekar a papírokban, azzal érvelve, hogy Holmes a menedzseri pozícióját használta fel nyomásgyakorlásra.

Hozzátették, az adósság befolyásolhatta Holmes azon képességét, hogy kedvező feltételeket tárgyaljon ki a zenekar folyamatban lévő Music of The Spheres turnéjára. A bírósági dokumentumok szerint Holmes nem felügyelte és ellenőrizte „megfelelően a turné költségvetését”, és olyan drága felszereléseket rendelt vagy vásárolt, amelyek nem feleltek meg a célnak.

Ezek közé tartozott egy 8 millió font (3 milliárd forint) értékű videoképernyő, amely olyan nagy volt, hogy nem lehetett a turnéra vinni, és csak 10 Buenos Aires-i fellépésen használták. A bírósági dokumentumok szerint tizenhat egyedi színpadi oszlopot is megrendeltek 9 millió fontért (4 milliárd forint), mielőtt kiderült, hogy használhatatlanok.

Ha Holmes észszerű gondossággal és szakértelemmel járt volna el kötelezettségei teljesítése során, akkor a zenekarnak nem kellett volna legalább 17,5 millió fontnyi [közel 8 milliárd forint] költséget viselnie

− fogalmazott a zenekar ügyvédje a viszontkeresetben. 

A hétvégén a viszontkeresettel kapcsolatban Holmes egyik szóvivője azt mondta,

a Coldplay tudja, hogy bajban vannak.

A szóvivő hozzátette, hogy a zenekar nem hajlandó elismerni a tényt, miszerint szerződésük volt Dave Holmesszal, ami „különböző felelősségekkel jár”. Kijelentette, az együttesnek ki kell fizetnie volt menedzserüket, „akár tetszik nekik, akár nem”. 

A volt menedzser most az ellenkérelemre fog válaszolni, ahogy az ügy folytatódik.