Gal Gadot: A világ cserben hagyta a Hamász által túszul ejtett nőket

2023.12.04. 12:18
„Még mindig vannak olyan nők, akik a Hamász túszai, a világ pedig még mindig nem nevezte ezt a helyzetet annak, ami: sürgős vészhelyzet” – jelentette ki Gal Gadot izraeli színésznő. Szerinte fontos lenne, hogy a világ érdekvédelmi szervezetei tegyenek valamit a női túszok kiszabadulásáért.

Gal Gadot izraeli modell és színésznő Instagram-bejegyzésében szólított fel mindenkit arra, hogy álljon ki a Hamász által túszul ejtett izraeli nőkért. Mint írta, azokat a nőket, akiket a terrorszervezet október 7-én elhurcolt és megerőszakolt, még mindig fogva tartják támadóik, és ezáltal folyamatos erőszaknak vannak kitéve.

A színésznő szerint fontos lenne, hogy a női érdekvédelmi szervezetek kiálljanak a túszok mielőbbi szabadon bocsátásáért, valamint azért is, hogy a nemi erőszakról szóló híreket hivatalosan is kivizsgálják az illetékes hatóságok.

A világ cserben hagyta az október 7-i támadásban érintett nőket. Azt állítjuk, hogy kiállunk a nemi erőszak és a nők elleni erőszak ellen. Arról beszélünk, hogy mi nem hagyjuk, hogy a nők áldozattá váljanak, és elhallgattassák őket. Azt mondjuk, hiszünk a nőkben, kiállunk a nők mellett, felemeljük a hangunkat a nőkért

– kezdte bejegyzését Gadot.

Posztját úgy folytatta, hogy szerinte a Hamász támadásában érintett nőkért viszont nem állt ki senki.

Október 7-én a világ szemtanúja volt annak, ahogy a Hamász megvalósította erőszakos terveit. A támadás után néhány órával megjelent az első vérfagyasztó videó, amelyen Shani Louk meztelen testével vonultak fel büszke támadói. Két hónappal később azonban még mindig vannak olyan nők, akik ezeknek az erőszaktevőknek a túszai, a világ pedig még mindig nem nevezte ezt a helyzetet annak, ami: sürgős vészhelyzet, amely határozott válaszért kiált

– írta, majd hozzátette, a túszok szabadon engedése szerinte nem várathat magára.

Ez a mi pillanatunk nőként és a nők szövetségeseiként, hogy cselekedjünk. Arra kérem mindazokat, akik oly sokat tettek a nők jogaiért világszerte – az ENSZ-től kezdve a többi emberi jogi közösségig –, hogy csatlakozzanak ahhoz a követeléshez, hogy a Hamász minden egyes nőt azonnal bocsásson szabadon, ne a következő nemzetközi egyeztetés után, ne mindig a következő napon. Ezek a nők egy pillanatig sem élhetnek tovább ebben a borzalomban

– zárta bejegyzését a színésznő.

Erre reagálhatott a színésznő 

The Hollywood Reporter szerint Gadot arra a közelmúltbeli eseményre reagált, amikor több nyugati országban is megkérdőjelezték az izraeli média hitelességét a háborús tudósítások kapcsán.

Egyesek azt is kétségbe vonták, hogy a nők elleni erőszakról szóló hírek minden tekintetben megfelelnek a valóságnak.

A portál szerint az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) különösen heves kritika érte Izraelben, amiért nem szólalt fel a támadás kapcsán a nők elleni szexuális erőszak ellen, valamint a Hamász által fogva tartott női túszok folyamatos biztonságának biztosításáért.