Saját országában lett nemkívánatos személy a Miss Universe 2023 győztese

2023.12.04. 11:21
A nicaraguai kormány szembefordult az országot képviselő szépségkirálynővel, Sheynnis Palaciosszal. Az idei Miss Universe szépségverseny győztese évekkel ezelőtt ellenzéki tüntetésen vett részt, a kormány szerint a nicaraguai verseny szervezői a 23 éves modell által akarták népszerűsíteni a helyi ellenzéket. A szervezők egy részét börtönbüntetésre ítélték.

A nicaraguai Sheynnis Palacios nyerte az idei Miss Universe nemzetközi szépségversenyt El Salvadorban. Eleinte országszerte örömmel fogadták a hírt, miszerint nicaraguai nő nyerte a Miss Universe-t, valamint a kormány is üdvözölte a győzelmet.

Később azonban a Daniel Ortega vezette kormány hozzáállása pálfordulást vett, ugyanis

olyan fotók láttak napvilágot, amelyeken Sheynnis Palacios látható egy kormányellenes tüntetésen 2018-ban.

Ezt követően a nicaraguai rendőrség „a nemzet elleni összeesküvéssel” gyanúsította meg az ország szépségversenyét szervező családot. A Miss Nicaragua versenyt Karen Celebertti egykori szépségkirálynő vezette, akit azzal gyanúsítanak, hogy a versenyt a helyi ellenzék népszerűsítésére használta külföldi támogatással. Rajta kívül férjét és fiát is bűnösnek tartják ebben.

The Washington Post ezzel kapcsolatban hangsúlyozza: Nicaragua az elmúlt években folyamatosan a diktatúra felé menetelt: a kormány ellenzéki politikusok, újságírók, egyetemek ellen intézett támadásokat, továbbá a katolikus egyházzal is szembement.

Úgy tudni, hogy a történtek után Karen Celeberttit kitiltották hazájából, jelenleg Mexikóban van. A nicaraguai rendőrség eközben őrizetbe vette férjét és fiát. Egy rendőrségi dokumentum szerint Celebertti férje és fia is részt vett a 2018-as kormányellenes tüntetéseken, a két férfira letöltendő büntetést róttak a hatóságok. Indoklásuk szerint többek között szervezett bűnözésben és „tömegpusztító fegyverek” finanszírozásában vettek részt.

Az egykori szépségkirálynő ellen a rendőrség egyelőre nem tett hivatalos vádemelést.

Sheynnis Palaciost egyik rendőrségi dokumentumban sem említik név szerint. Azonban a Miss Universe győztese jelenleg nem is tartózkodik hazájában: szépségkirálynői feladatai miatt New Yorkban tevékenykedik.

A szépségkirálynő Facebook-fiókját – amelyen fotókat tett fel magáról a 2018-as tüntetéseken – azóta törölték. Palacios sem most, sem korábban nem nyilatkozott országa politikájáról.