Tirolban még a bonbon is Swarovski kristály alakú

GettyImages-1212540593
2024.01.03. 00:00
Ugyan Tirol nem esik közel Magyarországhoz, de olyannyira távol sincs, hogy ne lenne tökéletes úti cél egy hosszú hétvégére. Elsősorban azt próbáltuk kideríteni pár héttel ezelőtti utazásunk alkalmával, hogy mit nyújt a tartomány luxusszempontból, s bár a fényűző, hivalkodó magaséletet nem itt kell keresni, azért picit belevakultunk a Swarovski kristályok csillogásába, az innsbrucki császári palota pompájába és a Ziller-völgy mesebeli szépségébe.

Magyar ember, ha nem síelni szeretne, csupán szívna egy kis osztrák levegőt, valószínűleg nem Tirolra fog elsőként rábökni a térképen. Bécs, Graz, Kismarton, shoppingolóknak Pándorfalu, ezek mind beelőzik ezt a Budapesttől 7-8 órás autóútra lévő tartományt. Pedig télen-nyáron megéri igazából levezetni ezt a távot, mert számos kuriózummal várja az embert akár a vidék, akár a tartományi székhely, az ötödik legnagyobb osztrák város, az 1964-es és 1976-os téli olimpiának is otthont adó Innsbruck.

A meglepően középkorias óváros magával ragadó, a házak míves cégérei, a régi fejedelmi palota aranytetős erkélye, a díszítőfestést kapott homlokzatok mind Insta-fotóra kívánkoznak, ahogy az adventi időszakban a számos vásár vagy a Meseutcácska (Märchengasse) is. Azt ugyan nem tudtuk egyértelműen eldönteni, hogy a 26 éve visszatérő hagyománnyá vált meseinstallációk aranyosak vagy kissé ijesztőek-e, de szemel láthatóan gyerekek és felnőttek is élvezik a klasszikus német mesékből vett figurák és jelenetek felfedezését a házfalakon.

A birodalom harmadik legfontosabb Habsburg-rezidenciája

Nem széleskörűen tudott, de Innsbruckban található az egykori Habsburg Birodalom / Osztrák–Magyar Monarchia egyik legfontosabb, kvázi rangban egyből a bécsi Hofburg és Schönbrunn után következő uralkodói palotája is. Az innsbrucki Hofburg hatalmas, nevéhez mérten számos udvar tagolja a komplexumot, amelyben két szinten látogathatók a múzeumnak berendezett termek. A jelenlegi barokk palota helyén egykor egy teljesen másképp kinéző épület állt, amelyet I. Miksa császár növelt akkorára, hogy megkapja a „későgótika legszebb épülete” címet. Az első szint ennek a korszaknak állít emléket, azonban sokkal érdekesebb a második emelet, amely nagyrészt Mária Terézia korába igyekszik bevezetni a látogatót.

Az épület jelenlegi formáját ugyanis a császárnő regnálása alatt kapta, a legérdekesebb helyiség a méreteivel első blikkre bálteremnek tűnő, gazdagon dekorált, úgynevezett Családi terem. A neve onnan jött, hogy Mária Terézia családtagjairól készült festmények díszítik a padlótól a plafonig, különösen figyelemreméltó azonban a „szűk” család ábrázolása: az uralkodópár mind a 16 gyermeke – illetve ők maguk is – egész alakos, életnagyságú portrét kapott, amelyekből annyi van ugye, hogy körbeérik a termet.

Bár később Sissi csak egy éjszakát időzött a kastélyban (vele ellentétben Ferenc József többször is megszállt itt), a számára kialakított lakosztályt is be lehet járni. A rózsaszín selyemtapétás szépítkezőszobán, a kék dolgozón túl pedig ott az étkező, ahol meg lehet figyelni, hogy terítettek itt régen a fogadásokhoz.

Sajnos a Sacher kávézója még 2022-ben, a Covid után bezárt a palotában, igazi Sacher-tortát így a legközelebb a 25 kilométerre lévő Seefeld településen, az Alpin Resort Sacherben lehet enni – vagy útban Tirol felé meg lehet állni a salzburgi Hotel Sacherben. Érdemes továbbá felmenni egy italra a nemrégiben felújított, Innsbruck legjobb szállodájának számító Altstadthotel Weisses Kreuz bárjába, ahonnan nagyon szép a panoráma a város mögötti Alpokra és az 1450-ben átadott Stadtturmra.

A hotelnek a szobái elég basic módon vannak berendezve, kivételt ez alól csak a legelegánsabb Mozart-lakosztály élvez. A Hofburg parkjában remek családi program télen a több országban is fényszobros attrakciókat üzemeltető Lumagicát bejárni, ezzel ellentétben a parkja miatt inkább nyári programnak ajánljuk a világ egyik első, még mindig nyitva álló, főként régi fegyverzeteket és egyéb kincseket bemutató múzeumát, a fenséges Ambras-kastély megtekintését a város határában.

Semmiképpen sem szabad továbbá kihagyni egy sétát a város névadójának számító Inn folyó partján, és megnézni ott a közkeletű képeslaptémának is használt színes házsort, mögöttük a télen hófödte hegycsúcsokkal.

Dúsan faragott alpesi házak közé épült a dizájnhotel

Az Innsbruckhoz közel eső Ziller-völgy festői környezet, számos település bújik meg a magas hegyvonulatok közt. Maguk a települések egyébként annyira nem bájosak, mint ahogy az ember az alpesi falvakat a lelki szemei előtt elképzeli, köszönhetően annak, hogy ez egy iparvidék – amely egyúttal nyilván megmagyarázza azt is, hogy miért ilyen gazdag e környék.

A falvak régi házai azonban igazán mesebeliek, a dúsan faragott fahomlokzatokat legszívesebben végigfotózná az ember. A mi választásunk Ramsau im Zillertal településre esett, ott található ugyanis a Coolnest dizájnhotel, s bár besorolásilag csak négy csillagot kapott, a fentebb említett példák mellett mégis ez most a tartomány talán legmenőbb szálláshelye a Zell am Zillerben található MalisGarten Green Spa Hotel és a Kitzbüheli járás vendéglátóegységei – elsősorban chalet-k – mellett.

A Coolnest igazából tényleg abban lóg ki, hogy bár nem engedi el az alpesi stílust, de valami újat hozott be itt a lakberendezési nyelven csak boho style-nak hívott esztétikai irányával. Az eklektikus berendezési tárgyai közt sok a tengerifű darab, nagyon jó ízléssel vegyítették a színeket és a burkolatokat, a vintage bútorokat az olyan dizájnklasszikusokkal, mint a Roche Bobois Mahjong nevű moduláris kanapéja – amelyet itt Missoni Home szövetekkel kárpitoztak. Az épület architektúrája is különleges, a homlokzatra applikált faléceknek köszönhetően tényleg olyan a hatása, mintha valami nagy sasfészek lenne a hegyoldalban.

A teraszok, a közösségi terek igazából úgy néznek ki, mintha most léptek volna elő egy lakberendezési magazinból, de mégse feszeng az ember, itt tényleg minden a feltöltődés alá muzsikál. Például a fűtött rooftop medence, a panorámás szaunák, az ingyenesen látogatható jóga- vagy pilatesórák vagy a szintén a szobaárban benne lévő die Jause, azaz uzsonna, ahol az ember nemcsak igazi osztrák/bajor császármorzsát, helyi sajtokat és kolbászokat csipegethet, de megkóstolhatja az igazi tiroli lepénykenyeret is.

A világ egyik legjobb márkamúzeuma lett a Swarovski Kristallwelten

Az Innsbruck környéki Wattens település különlegessége, hogy Daniel Swarovski és üzlettársai itt alapították meg 1895-ben az üvegkristálygyárat, amely a mai napig jelentős foglalkoztatónak számít errefelé. A cég a II. világháború alatt a hadiipart is kiszolgálta, illetve a drágaköves luxusékszereket imitáló darabjaik, lakásdekorációik vagy egyéb divatkiegészítőik mellett vadászathoz való optikai termékeket is gyártanak.

Ez utóbbi, illetve a nemzetiszocializmus éveiben folytatott tevékenységük sokakban szül ellenérzést a cég iránt, ugyanakkor az elvitathatatlan, hogy semelyik konkurensük nem tud olyan fazettázott kristályt előállítani, amely így csillogna. A cég történetének első, globális kreatívigazgatója, a Vogue magazin olasz kiadásánál korábban betöltött pozícióiból fakadóan társasági előkelőségnek számító Giovanna Battaglia Engelbert 2020-ban csatlakozott a vállalathoz. Irányítása alatt megújította a teljes arculatot, dizájnjai még inkább fókuszba helyezik a cég egyik erősségét: hogy jelentősen olcsóbban tudja a vásárlóinak kínálni a drágaköves ékszerek viselésének érzetét.

A wattensi gyár mellé a cég egy különleges múzeumot és parkot nyitott, de a Kristallwellten név azoknak is ismerős lehet, akik csak a bécsi Kärntner Strasséig jutottak, hiszen ott is így hívják a cég zászlóshajó üzletét – ahogy az innsbruckit is –, hiszen ebben a két boltban lehet a világon archív darabokat, művészeti alkotásokat is látni az épp aktuálisan kapható áru mellett.

A körülbelül kétórás időtöltést nyújtó park különlegessége például a neves spanyol dizájner, Jaime Hayón által tervezett körhinta vagy a kristályfelhőknek nevezett művészeti installáció, amely fantasztikus látványt nyújt a hegyormokkal a háttérben. A mesterséges dombba vájt múzeumban művészeti kollaborációkat lehet megtekinteni, többek közt, hogy miként használta a Swarovski kristályt Dalí, Warhol, Kuszama Jajoi vagy Keith Haring, miféle kristály karácsonyfát álmodott meg Alexander McQueen, vagy hogy milyen fellépőruhákat dekoráltak strasszokkal és gyöngyökkel többek közt Madonnának, Lady Gagának, Josephine Bakernek és Elton Johnnak.

A közel húsztermes múzeumban rengeteg archív tárgyat is szemügyre lehet venni a cég gazdag történetéből, tényleg kihagyhatatlan így a divat iránt érdeklődőknek. A kiállítás megnézése után természetesen az ember egy flagship üzletben találja magát, ahol olcsóbb-drágább szuvenírekkel távozhat. Illetve előtte még érdemes beülni a világhírű Snøhetta norvég építésziroda (az ő mestertervük alapján valósulhat meg a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Program is) által tervezett étterembe.

A Daniels Kristallwelten by DoN nagyon igényes bisztrókonyhát visz, nem lehet panasz az ételekre, igazi különlegességet ellenben csak a desszerteknél találtunk: feltétlen meg kell itt kóstolni a signature süteményüket, a Danielstortét és a drágakő formájú bonbonokat is. Az étteremben különösen figyelemreméltó a leghíresebb indiai divattervező, Manish Arora (aki a múzeumban egy saját termet is kapott) által készített hatalmas, Swarovski strasszkövekből álló műalkotás. Persze Tirol számos remek éttermet kínál még, különösen erős fine diningban a tartomány, tényleg érdemes hát ide ellátogatni azoknak is, akiket elsősorban ez érdekel egy adott desztináción.

A szerző luxusszakértő.