Osváth Zsolt egy kiskorú védelmében tett bejelentést, pszichiátriára került

2024.02.28. 19:04
Osváth Zsoltot gyerekkorában pszichiátriára küldték, miután jelentette az őt nevelő intézet igazgatójának, hogy tudomására jutott egy gyerek és egy nevelő viszonya. Az influenszert begyógyszerezték, mert azt gondolták, megbolondult, és csak hallucinál. Elmondása szerint később kiderült, hogy igaza volt, ugyanis a viszonyból egy gyerek is született.

Osváth Zsolt a Blikknek nyilatkozott arról, hogy gyerekként ő is tanúja volt egy esetnek, amit ugyan jelentett, de eleinte nem hittek neki. Az influenszer, youtuber azt követően beszélt tapasztalatairól, hogy napvilágot látott a kegyelmi ügyként emlegetett pedofilbotrány, amelyben elnöki kegyelmet kapott a pedofilsegédletben érintett K. Endre.

A történtek hatására lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter, Balog Zoltán pedig a református zsinat lelkészi elnöki tisztségéről köszönt le.

Osváth Zsolt az egyik fő szervezője volt a gyermekvédelem ügyében szervezett influenszer- tüntetésnek, ahol többek között elmondta, hogy nevelőotthonban nőtt fel, így saját bőrén tapasztalta a gyerekek kiszolgáltatottságát. Osváth most rossz tapasztalatáról beszélt.

Kapcsolatban voltam az egyik nevelttel, akit aztán elcsábított az egyik nevelő, aki történetesen az én nevelőm is volt. Ez nyilván nagyon nem helyes, ám a kiszolgáltatottságot akkor tapasztaltam meg igazán, amikor mindezt jeleztem az igazgatónak

– mondta Osváth Zsolt, akit vallomása után elvittek a pszichiátriára.

„Egyszerűen azt mondták, hogy bolond vagyok, hallucinálok, és elvitettek a Kútvölgyi kórház zárt osztályára. Két hétig voltam benn, ebből az időszakból azonban csak két dologra emlékszem – idézte fel az influenszer. – Az egyik, hogy annyira be voltam gyógyszerezve, hogy fel sem tudtam ülni, mert azt éreztem, hogy annyira húz az ágy, hogy semmi erőm nem volt ellenállni neki. A másik emlékem erről az erősen begyógyszerezve töltött időszakról az, hogy egy Elvira nevű nő végig fel-alá mászkált, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem valamiféle indulóját szavalta megállás nélkül, újra és újra.”

Osváth hozzátette, később kiderült, nem bolondult meg, ugyanis a tudomására jutott viszonyból két évvel később egy gyerek született.

Akkor 28 éves volt a nevelőm, a nevelt gyerek pedig 16. Két évvel azután, hogy bolondnak neveztek, megszületett a Viktória nevű kislányuk. Nemrég tudtam meg, hogy bár voltak hullámvölgyek a kapcsolatukban, azóta is együtt vannak. Mindenesetre egy bocsánatkérés azóta sem hangzott el senki részéről azért, hogy hallucinációnak állították be, amit mondtam, és teletömtek gyógyszerrel a zárt osztályon. Pedig jó esett volna, ha legalább ezt megteszik

– tette hozzá Osváth Zsolt.

Az influenszer hangsúlyozta, egy gyermeket ért bántalmazás nemcsak akkor trauma, amikor megtörténik, hanem évekkel később is, vagy akár egy egész életen át.