Újra lecsapott a Médiatanács szigora az RTL-re a Sztárbox miatt

2024.04.11. 12:28
A Sztárbox című műsorfolyam újabb öt részét jogsértőnek ítélte meg a Médiatanács, emiatt szankciókat alkalmazott a médiaszolgáltatóval szemben.

Öt Sztárbox-epizód miatt 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az RTL-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A testület az idén két korábbi – januárban, illetve februárban meghozott – határozatában már elmarasztalta a médiaszolgáltatót azért, mert két Sztárbox-epizódjával megsértette a törvényi előírásokat azzal, hogy a műsorszámok korhatári kategóriába sorolása és sugárzási időpontja nem volt megfelelő.

A testület álláspontja szerint a show-műsor további 5 epizódja esetében is téves volt az RTL által választott 12+ korhatári kategória. A műsorsorozat kifogásolt részei az erőszakos jelenetek és az erőszak következményeinek bemutatása volt, amelyek negatívan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését, ezért azokat

16 éven aluliaknak nem ajánlott jelzéssel kellett volna műsorra tűzni, és este 9 óra után. 

Mivel a kategorizálási szabályok figyelmen kívül hagyása jogsértésnek minősül, a Médiatanács az RTL-t a jogsértésről szóló közlemény kibocsátására is kötelezte, a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőét pedig 50 ezer forintos bírsággal sújtotta az ismételt jogsértés miatt.