2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Kiengedték a börtönből Galambos Lajost

2024.07.02. 18:51
Július 1-jén a legnagyobb titokban engedték ki a baracskai büntetés-végrehajtási intézetből Galambos Lajost. A mulatós zenészt áram-, gáz- és vízlopási ügye miatt ítélték 3 év hat hónapos szabadságvesztésre. Betegsége miatt egyre rosszabb állapotba került, ezért ügyvédje kérelmezte, hogy büntetése fennmaradó részét házi őrizetben tölthesse le. A trombitaművész részletesen beszélt szabadulása pillanatairól.

Több mint egy év telt el azóta, hogy Galambos Lajos tavaly április 26-án bevonult a baracskai büntetés-végrehajtási intézetbe. A mulatós sztárt három év hat hónapos szabadságvesztésre ítélték áram-, gáz- és vízlopási ügye miatt.

A zenész egészségügyi állapotára hivatkozva többször is kérvényezte, hogy a büntetése fennmaradó részét házi őrizetben tölthesse le. Az előzetes hírek alapján Galambos Lajost június 20-án engedték volna haza, ám az erről szóló határozat nem érkezett meg.

Galambos Lajos a legnagyobb titokban július 1-jén, hajnali négy órakor szabadult a baracskai börtönből. 

A mulatós zenész nyomkövetővel a bokáján boldogasszonypusztai birtokán töltheti le a fennmaradó két év négy hónapos büntetését. Tüdőtágulata miatt hamarosan egy műtéten is át kell esnie. 

Galambos Lajos a Blikknek nyilatkozott arról, hogy reintegrációs kérelméhez minden feltétel adott volt, de a bíróság ennek ellenére sem látta biztosítottnak a társadalmi életbe való fokozatos visszatérését. A zenész és ügyvédje beadott egy újabb kibővített beadványt, amelyről nem egy bíró, hanem egy bírói tanács döntött kedvezően. 

„Amikor közölte velem a BV, hogy 14 hónap után kiengednek, szívemben-lelkemben elérzékenyültem, de nem mutattam ezt ki. Aztán amikor magam maradtam, akkor kiszakadt belőlem minden, amit elfojtottam az elmúlt hónapokban” – idézte fel a mulatós zenész. Hozzátette, hogy megijedt attól, hogy visszatér az ismeretlenbe és a bizonytalanba”, mivel 432 napon keresztül fix program szerint élte az életét.

Két fia vitte haza a baracskai börtönből

Galambos Lajos arról is beszámolt a portálnak, hogy elsőként a kisebbik fiát, Istvánt értesítette arról, hogy hamarosan kiengedik a börtönből. 

A két fiam, István és Lala jött értem, otthon pedig várt minket a kislányom, Bogika. Sok mindenről lemaradtam az életükben, hiszen két hete volt Lala diplomaosztója külföldön, Bogika tervezői karrierje pedig igencsak beindult, nemrég megnyitotta az első saját bemutatótermét

– mesélte a zenész a lapnak.

Elmondta, hogy kedvenc ételeivel – falusi májgaluskalevessel, rakott krumplival, rántott hússal és lecsóval – várták haza. Mint mondta, már azzal jól lakott, hogy láthatta őket, majd órákon át beszélgettek és nézték egymást. Úgy látja, hogy gyermekei nagyon önállóak lettek: „14 hónappal ezelőtt a gyermekeimet öleltem meg, most viszont már kész felnőttek ültek ott velem.”

Harminc millió forint értékben csalhatott el közüzemi díjat 

Mint ismert, Galambos Lajost 2022 decemberében ítélték másodfokon három év hat hónap szabadságvesztésre áram-, gáz- és vízlopási miatt. A vád szerint mocsai lakóháza és a tatai apartmanparknál évekig mérőórák megkerülésével használta az áramot, a vizet és a gázt, míg a szolgáltatók felé csak a mérőórákon jelzett minimális fogyasztást fizette. A hatóságok korábbi becslése alapján ezzel csaknem 30 millió forintos kárt okozhatott a közüzemi szolgáltatóknak.

Büntetésének letöltését 2023. február 15-én kellett volna megkezdenie a kecskeméti börtönben, ám súlyos betegségére hivatkozva ezt nem tette. Ügyvédeivel próbáltak halasztást kérni, a bíróság azt nem engedélyezte, így tavaly április 26-án végül bevonult a baracskai büntetés-végrehajtási intézetbe. Bent a trombitaművész állapota folyamatosan romlott. Tavaly év végén a mosdóba sem tudott kíséret nélkül kimenni, valamint szilárd táplálékot sem fogyasztott. 

Galambos Lajos utolsó fellebbezése végül sikerre vezetett. Ügyvédje nemrég arról is beszélt, mi vár a mulatós zenészre, miután kiszabadul a börtönből: „ügyfelemnek nyomkövetőt kell majd viselnie a bokáján, amivel a nap huszonnégy órájában ellenőrizni tudják, valóban otthon tartózkodik-e. Persze bizonyos időre hetente kétszer elhagyhatja a lakhelyét, olyankor vásárolni mehet vagy éppen orvoshoz, mert azt se felejtsük el, hogy továbbra is komoly egészségügyi problémákkal küzd. A reintegrációs őrizete egyébként tíz hónapig tarthat, s amint azt letudta, lekerül a lábáról a nyomkövető, és onnantól már tényleg szabad embernek mondhatja magát.”