Elmarasztalta, de nem büntette meg Kasza Tibiék cégét a GVH

2024.08.05. 09:44
Megszületett a Gazdasági Versenyhivatal határozata a Manker Beauty Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyében. Kasza Tibiék cégét három pontban elmarasztalták, több pontban azonban nem állapítottak meg jogsértést és bírságot sem szabtak ki. Kasza Tibi az Indexhez eljuttatott közleményében azt írja, elfogadják a versenyhatóság döntését, a hiányosságokat már a vizsgálat megindításakor korrigálták.

Kasza Tibiék vállalkozásával szemben fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás. A cég már a vizsgálat megindításakor jelezte, hogy korrigálják a hibákat, amelyek az Instagram- és Facebook-oldalaik kommunikációja kapcsán merültek fel. A Manker Beauty Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyében három pontban elmarasztaló határozat született, a többi vizsgált állításban azonban nem állapítottak meg jogsértést és büntetést sem szabtak ki.

Kasza Tibi az Indexhez eljuttatott közleményében azt írja, elfogadják a versenyhatóság döntését.

A működésünk első évében feltárt kommunikációs hibákat és hiányosságokat a vizsgálat megindításakor azonnal és maradéktalanul korrigáltuk. A működésünk következő két évében versenyhatóság részéről kifogás már nem merült fel. A termékeinkkel kapcsolatban a hatósági vizsgálatok semmilyen minőségi kifogást nem tártak fel. A Challenge életmódprogram egymást követő két évben nyerte el az „Év Diétaprogramja” Just Clear szakmai díját és tömegek számára adta meg a sikeres életmódváltás lehetőségét, melynek eredményességéről mindenki győződjön meg a saját szemével oldalainkon. Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a hazai és európai uniós jogszabályoknak való megfelelésre

– reagált a döntésre Kasza Tibi.

A most közzétett GVH-határozat szerint a „challenge_diet_official” Instagram-oldalon, a „kaszatibiofficial” Instagram-oldalon, a „Challenge Diet Official” zárt Facebook-csoportban, a Kasza Tibor személyes Facebook-oldalán azzal, hogy a Challenge termékcsaládba tartozó termékeket a kereskedelmi kommunikációjában 2021 júliusától 2022. augusztus 5-ig betegség megelőzésére, kezelésére utaló állításokkal népszerűsítette közvetlenül, valamint a Challenge életmódváltó rendszernek tulajdonított hatásokon keresztül közvetve megsértette a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló parlamenti és tanácsi rendeletet. 

A második pont szerint azzal, hogy a Challenge termékeket az egészségre gyakorolt hatásra utaló állításokkal népszerűsítette, szintén megsértette a rendeletet, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. A harmadik pont szerint a Challenge Body Booster termékre alkalmazott „cukormentes”, illetve a „mindenmentes” állítások közzétételével is rendeletet sértett.

Bírságot ugyanakkor a GVH nem szabott ki, a cégnek csak abban az esetben kell versenyfelügyeleti bírságot fizetnie, ha a fogyasztóknak kompenzációként visszatérített pénzösszeg kevesebb, mint a kalkulált bírságösszeg.