„Ó, most sem értem a világot” – vallotta be az Akkezdet Phiai zenésze, Saiid

2024.08.06. 20:41
Elindult egy új YouTube-csatorna a KözTér, amely több formátummal igyekszik betörni a közösségi médiás piacra. Az első interjúban az Akkezdet Phiai hiphopbanda zenésze volt a vendégük. Többek közt szóba került, hogy mit gondol a világról, vagy hogy mekkora nyomással kell megküzdeniük a mai fiatal sztárfellépőknek.

A KözTér indulását korábban, még márciusban harangozták be, akkor azonban a rajt elmaradt. A csatorna Facebook-oldalán hosszú szünet után múlt hét pénteken jelentkeztek egy újabb poszttal. 

Egy későbbi bejegyzésben, szombaton pedig azt írták: „Jövő héten érkezünk, ráadásul 8 műsorral!”. Azóta három műsort közzé is tettek, kedd este pedig az első interjú is befutott. A vendég az Akkezdet Phiai zenésze, Saiid (polgári nevén Süveg Márk) volt. 

Az adás elején többek közt arról kérdezték a (2019-ben feloszlott) együttes tagját, hogy akkor értette-e jobban a világot, amikor 2012-ben érettségi tétel lett a bandájuk munkásságából, vagy pedig most. 

Ó, most sem értem a világot

– válaszolta erre Saiid, majd hozzátette: „Hülye gyerek voltam [...] most is hülye gyerek vagyok.” Mint mondta, állandóan figyeli a világot, de ez nem jelenti azt, hogy érti is.

Óriási nyomás hárul a mai sztárfellépőkre, terápiára lenne szükség 

Az adásban elhangzott, hogy Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője (akivel régóta ismerik egymást) miként nyilatkozott róla a KözTér másik műsorában, és hogy mennyire ismerik őt az emberek a IX. kerületben. Elhangzott többek közt, hogy néhányan hiányolják az együttesüket, és az emberek nagyjából 60 százaléka tisztában volt vele, hogy kik ők. Egyesek pedig úgy gondolják, hogy „simán kiadhatnának még pár lemezt”.

A beszélgetésben szóba került az is, hogy ha ma készülnének a zenéik, akkor más lenne-e a fogadtatásuk szerinte. Saiid erre egyszerűen azt válaszolta, hogy: „Aréna”.

Nem sokkal később hozzátette azt is: „borzalom” az, ami „a mai srácokkal” történik, nagyon nagy rajtuk a nyomás. 

Konkrétan azonnal már terápia kéne, kríziskezelés szinten. És aki szerencsés, az meg olyan emberekkel van körülvéve ilyenkor, akik valahogy épp támogatják. De hát általában nem ez van [...] hatalmas baj van ezzel

– mondta Süveg Márk, hozzátéve, hogy ők elég jól tudták kezelni a „hype-ot ”,de ebben szerepe volt annak is, hogy „akkorára soha nem nőttek”, mint a legnagyobb nevek. 

„Tudják nagyon jól, hogy kicsit el kell húzni a pi****ba innen”

Az adásban többek közt szóba került még az is, hogy:

  • Honnan jött a Saiid becenév;
  • Hogy miként loptak anno csokit a deszkás társaságukkal;
  • „Anyatejjel és apatejjel” jött családjában a magyar történelem, de vallásos neveltetést nem kaptak; 
  • Hatalmas élményt jelentett számára az, hogy a Székelyföldre utazott. Mint mondta, azért szereti a székelyeket, mert „nincs panasz, nincs nyavalygás”, és „egyenes beszéd” mellett keresik a megoldásokat. 
  • Nagyon szeret utazni, bár leginkább Európán kívüli helyekre (mint a műsorban elhangzott, kicsit „kelet felé húz a szíve”). A következő célpont például Dél-Amerika lehet. 
  • A kérdésre, hogy lesz-e még koncertjük, azt mondta: „Nem hinném”. Bár megjegyezte, hogy szeretne elköszönni a közönségtől, mert ez még nem történhetett meg, és „azt hiszem, hogy annyival adósok vagyunk, magunknak is, és az embereknek is”, vagy azoknak a gyerekeknek, akik sohasem láthatták őket élőben. A Hiperkarma például megcsinálta ugyanezt, ezért lehet, hogy ők is így tesznek, például az alapításuk 25. vagy 30. évfordulóján.
  • Szóba került, hogy „apolitikusnak” tartja magát, de korábban, még 13 évvel ezelőtt mégis részt vettek az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésén. Véleménye szerint az az esemény „nem olyan politikai töltetű dolognak tűnt, amely egy párt mellett tenné le a voksát”, és „teljesen evidens” volt, hogy mennek oda, mert fontosnak tartották a sajtószabadság ügyét. Azóta csalódott az efféle megmozdulásokban, és inkább úgy döntött, hogy „nem mérgezi” magát ezzel.
  • Külföldi tapasztalatairól elmondta, hogy valamelyik skandináv országban elkülönítenek a munkavállaló fizetésből pénzt arra, hogy külföldre utazzon, és „kötelező” elmennie, igazolnia is ezt. Ez „elég nagy királyság” – mondta Saiid, hozzátéve: ők „tudják nagyon jól, hogy kicsit el kell húzni a pi****ba innen”, akár tanulás céljából, akár csak azért, hogy kicsit kiengedjék a gőzt. 
  • Szó esett az apaságról, ami „nagyon bejött neki”, és a kislányáról is. 
  • És az adás végén az is szóba került, hogy miért nem hallgatja Majka dalait, illetve hogy mit hallgat vagy énekel szívesebben e helyett. 

A teljes műsor itt tekinthető meg: