Alient már nem rendez, de a Terminátor folytatásán dolgozik James Cameron

2024.08.22. 07:31
A lázongó robotok történetének kiszélesítésén dolgozó filmrendező, James Cameron azt figyeli, hogy merre tart a hétköznapokon a tudományos-fantasztikus világ.

Nemrég ünnepelte hetvenedik születésnapját James Cameron kanadai filmrendező. A Terminátor, a Titanic, a Bolygó neve: Halál és az Avatar rendezője a hivatalos Disney rajongói klub eseményén, a kaliforniai Anaheimben rendezett D23-on jelent meg és adott interjút a The Guardiannek.

James Cameron legutóbb a BBC OceanXplorers minisorozatát jegyezte producerként, és elmondása szerint az óceánkutatókat bemutató dokumentumsorozathoz az egész felfedezői és technika központú beállítottsága valahol Jacques Cousteau gyerekkorában látott ismeretterjesztő filmjeiben gyökerezik.

Az Oscar-díjas rendező úgy vélte, hogy kollégája, Steven Spielberg 1975-ös thrillerje, a Cápa, komoly károkat okozott azzal, hogy gonoszként ábrázolta benne az állatokat.

Nem volt köze a Romulushoz, vagy mégis

James Cameron elmondta, hogy az új Alien-film, a Fede Álvarez által rendezett Alien: Romulus készítői megkeresték, adott is nekik tanácsot, ám szerepét a filmmel kapcsolatban elenyészőnek nevezte.

Ismerem Fedét, a rendezőt. Megkeresett a forgatókönyvírójával, hogy van-e ötletem, hát nem volt, de nekik rengeteg ötletük volt, csak mint Mekkába, elzarándokoltak hozzám, mindez évekkel ezelőtt volt, aztán mentek és megcsinálták, nekem semmi közöm sincs hozzá

– mesélte.

Hat hónapja megosztottak velem egy korai vágást, egy órán keresztül mondtam a megjegyzéseimet hozzá, de ezért nem kell kredit. Ha jó a film, nem kell a kredit, ha rossz, nem az én hibám! De úgy hallom, elég jó lett

– tette hozzá.

James Cameron arra a kérdésre, hogy fog-e még Alien-filmet rendezni, nem zárta ki, de születésnapjára utalva úgy vélte, hogy 23 további filmes projektje mellett már nem valószínű, hogy lesz rá ideje.

Az Ítélet napja még mindig ott van

Az októberben 40 éves Terminátor-filmmel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy bár sokan dicsérték neki, hogy az időutazó robotmerénylő története még mai szemmel is jó, de szerinte az alkotás mára elavult, szemben a Terminátor 2-vel, ami szerinte ma is megállja a helyét.

Cameron felelevenítette, hogy amikor mesterséges intelligenciával kapcsolatos panelbeszélgetéseken vesz részt, a szakértők számára mindig

„ő a Skynetet kitaláló pasas”,

 aki miatt mindenki retteg az intelligens gépektől – erre ő tréfásan csak annyit mond, hogy már 1984-ben figyelmeztetett mindenkit a dologra, de nem hallgattak rá.

Ma már egyre nehezebb science-fictiont írni, mert a világ, amiben élünk, egyre inkább olyan, mint egy science-fiction. Olyan témákba ástam bele magam, amik megjelenhetnek majd egy új Terminátor-filmben, vagy a sztori egy szélesebb világban játszódó rebootjában, ami nehéz dolog, mert várom, hogy eloszoljon a füst az egész kérdésben

– mondta a mesterséges intelligenciával kapcsolatos izgalmas fejleményekről.

„Ez egy olyan menet lesz, amit valószínűleg az emberi történelem egész hátralévő részében nézhetünk, de biztos, hogy a következő pár év elég sokat elmond majd erről” – jelentette ki James Cameron.