Harry herceg: Az okostelefonok ellopják a fiatalok gyermekkorát

2024.10.12. 08:28
Október 10-én, a mentális egészség világnapján Harry sussexi herceg és Jonathan Haidt szociálpszichológus azt vitatták meg, hogy az okostelefonok és a közösségi média milyen káros hatással vannak a fiatalokra.

„Sok esetben az okostelefonok ellopják a fiatalok gyermekkorát” – jelentette ki Harry herceg a Jonathan Haidt szociálpszichológussal és íróval folytatott beszélgetése kezdetén, a mentális egészség világnapján, szemlézte a People.

A szociálpszichológus egyetértett a megfigyelésével, megjegyezve, hogy az angolszász országokban az 1995 után születetteknél a kamaszkorban nagy arányban fordul elő szorongás, depresszió, önsértés és öngyilkosság, ami az okostelefonok használatának közvetlen következménye is.

Harry herceg megemlítette, hogy a közösségi oldalak ujjal mutogatnak a szülőkre, hogy az ő nevelésükön múlik mindez, ugyanakkor Jonathan Haidt hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a cégek érvelésével. „Ha lenne néhány szülő, aki ezt rosszul csinálja, és a legtöbb szülő jól csinálja, akkor nagyon fogékony lennék erre az érvre” – mondta a szakember, majd hozzátette, hogy

a technológiai cégek kényszerhelyzetbe hoznak minket, ezután pedig megpróbálnak minket hibáztatni azért, amit valójában ők tettek.

Harry herceg, aki maga is apa, elmondta, hogy a szülők azt szeretnék, ha gyermekeiknél lenne mobiltelefon, különösen vészhelyzet esetén az iskolában, mire Jonathan Haidt azt válaszolta, hogy telefont lehet adni a gyerekeknek, csak ne kapjanak szuperszámítógépet, „ami a világ összes emberével kapcsolatban áll”.

A sussexi herceg azt a gyakori tévhitet is felvetette, hogy az Instagram, a TikTok és a Snapchat „életmentő” lehet a gyerekeknek. A szociálpszichológus ugyanakkor kifejtette, hogy ez egy gyakori mítosz, és megjegyezte, a megoldás az, hogy a gyerekek leteszik a telefonjukat, és valódi kapcsolatokat alakítanak ki.

A kutatások szerintem nagyon egyértelműek: ha a gyerekeknek van egy legjobb barátjuk vagy egy kisebb baráti társaságuk, akkor általában jól teljesítenek. Ha a gyerekeknek nincs közeli barátjuk vagy társaságuk, sokkal kevésbé valószínű, hogy jól teljesítenek

– jegyezte meg a szakember.

„Ez az év, 2024 fordulópont. Szörnyű dolgok történtek a gyerekeinkkel. […] Nem akarok egyetlen szülőt sem hibáztatni azért, mert ezt 10 évvel ezelőtt nem tudtuk” – zárta Jonathan Haidt.