Kemény ítélet a hírhedt a Ponzi-ügyben

2009.06.20. 11:40 Módosítva: 2009.06.20. 11:43
Négy férfit ítélt összesen több mint 10 évi börtönbüntetésre pénteken egy brit bíróság mintegy 10 millió dollár értékben elkövetett Ponzi-féle csalás miatt, írja a Portfolio.hu.

A csalók mintegy harminc egyesült államokbeli, hollandiai, bulgáriai, magyarországi, kanadai, spanyolországi, nagy-britanniai és szingapúri befektetőt károsítottak meg. A befektetők egyszeri alkalommal legkevesebb 100 ezer dollárt fizettek be, abban a reményben, hogy 12 hónap alatt 100 százalékos kamatot kapnak banki tranzakciók révén.


A súlyos csalások ügyében illetékes brit hivatal, az SFO szerint ezt volt az egyik legbonyolultabb ügy, amelyben az északnyugat-angliai Cheshire rendőrsége valaha is nyomozott. A piramisjátékot Frederick Taylor és Marti Shaughnessy volt cheshire-i rendőrök, Christopher Darke jogász, Paul de Rome üzletember és Ian Whittock pénzügyi tanácsadó működtette - közölte az SFO.

Taylor és Shaughnessy 1996 és 1998 között jómódú magánembereket vett rá, hogy két cheshire-i cégbe, a Maincrest Investments és a London and General Finance nevű vállalatokba ruházzanak be. Az áldozatoknak azt mondták, hogy a pénzükre banki és biztosítási garancia van, és rábírták őket, hogy egy Darke birtokában lévő amerikai bankszámlára utalják át a pénzt. Banki tranzakciók helyett azonban - a Charles Ponziról elnevezett rendszerben - az új befektetők pénzéből biztosították az előző befektetői körnek az irreálisan magas kamatot.

Csalás és megtévesztés bűntette miatt a liverpooli bíróság de Rome-ot 3 év és 10 hónap, Taylort 3 év, Darke-ot 2 év és 4 hónap, Whittockot pedig feltételesen 1 év 2 hónap börtönre ítélte. Ötödik társukat, Shaughnessyt még 2008 szeptemberében 1 év 4 hónap börtönre ítélte a bíróság.