2024. július 1. 18:00
Franciaország 1
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Szlovénia 0

Putyin korrigálná a gázszállítási megállapodást Ukrajnával

2009.11.20. 01:23
Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko megállapodott Jaltában arról, hogy Oroszország és Ukrajna a kétoldalú gázszerződéseket korrigálja, és az oroszok nem követelik a bírságot, amiért az ukránok kevesebb gázt vettek.

Oroszország és Ukrajna korrigálja a kétoldalú gázszállítási szerződéseket - mondta Vlagyimir Putyin pénteken hajnalban Jaltában Julija Timosenko ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése után, és reményének adott hangot, hogy a szilveszter idén problémák nélkül telik el.

Kérdésre válaszolva Putyin azt is újra leszögezte: a fennálló szerződésben foglaltak ellenére, Oroszország nem fogja megkövetelni a bírságot, amelyet azért kellene fizetnie Ukrajnának, mert a szerződésben foglalt minimális mennyiségnél kevesebb gázt vett át az év során.

Hangsúlyozta ugyan, hogy a Gazprom többi szerződésében is szerepel ez a pont, de azt mondta, tekintettel a két ország közötti különleges kapcsolatokra e pont teljesítésétől az orosz fél eltekint, s annak érdekében, hogy ez a probléma ne ismétlődjön meg, a felek megállapodtak, hogy a jövő évre nézve csökkentik a szerződésben szereplő minimális mennyiséget.

Mind Putyin, mind Julija Timosenko elmondta, hogy az ukrajnai vezetékrendszeren átszivattyúzott gáz tranzitdíja a fennálló szerződés értelmében jövőre jelentősen megemelkedik: Putyin szerint az emelkedés 60 százalékot tesz ki, Timosenko azt hangsúlyozta, hogy a továbbiakban Ukrajna piaci árat kap a tranzitért.

Az orosz kormányfő egyben megerősítette, hogy Ukrajna az év folyamán pontosan fizetett a gázért.

Elégedetten szólt a két kormány együttműködésének alakulásáról. "Számunkra kényelmes Timosenko kormányával dolgozni. Amióta ez az együttműködés fennáll, a kétoldalú kapcsolatok stabilabbakká váltak és megerősödtek" - mondta Putyin. Egyben értetlenségének adott hangot Viktor Juscsenko elnök álláspontjának alakulásával kapcsolatban: elmondta, hogy amikor még államfőként tárgyalt Juscsenkóval, az piaci viszonyok bevezetését követelte a gázszállítások terén, mivel ezt tekintette a függetlenség egyik mutatójának. "Most, amikor ezt elértük, váratlannak minősíti ezt. A 180 fokos fordulat legalábbis furcsa" - mondta Putyin.

A Független Államok Közössége (FÁK) kormányfői értekezletének keretében tartott orosz-ukrán gazdasági kormányközi vegyes bizottság és a Putyin-Timosenko találkozó előestéjén, csütörtökön hajnalban Juscsenko a honlapján Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben követelte a fennálló gázszállítási szerződés sürgős átdolgozását.

Januárban Julija Timosenko írta alá a tíz évre szóló szerződést, amely véget vetett az európai gázszállítások leállásával járó, több hetes orosz-ukrán gázháborúnak. A viszályt az váltotta ki, hogy Ukrajna elsősorban a Juscsenko és Timosenko közötti belpolitikai harc miatt nem fizetett idejében a kapott gázért. Juscsenko kezdettől támadta az új szerződést, amely egyebek között kiiktatta a szállítási sémából a 2004-ben az ő kérésére bekerült közvetítőket, köztük a RusUkrEnergót.

A Juscsenko nyílt levelében foglaltakat Szergej Prihogyko, Medvegyev elnök tanácsadója csütörtökön este határozottan visszautasította azzal, hogy Európa energiabiztonsága nem függhet ukrán politikusok személyes ambícióitól, s a levél felér egy politikai zsarolással. Úgy vélte, a levél az ukrajnai belpolitikával függ össze, s ebben Moszkva nem kíván részt venni.

Timosenko Juscsenko egyik fő ellenfeleként indul a januári elnökválasztáson, s Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön este kijelentette: a választásokat illetően Oroszország fő szempontja, hogy az új elnök szerződésképes legyen, továbbá hogy jószomszédi politikát folytasson Oroszországgal szemben.