Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Soros Györgynél a legérdemesebb befektetni

2010.09.12. 13:36
A világ legnagyobb fedezeti alapjai közül Soros György befektetési társasága kereste a legtöbbet befektetőinek alapítása óta - áll a Financial Times hétvégi kiadása által ismertetett átfogó felmérésben.

A Financial Times szerint a legeredményesebb alapkezelő cégek jobb befektetői megtérüléseket kínáltak az elmúlt évtizedekben, mint a világ vezető iparvállalatai.

Évi 900 millió dollár nyereség

A londoni gazdasági napilap által idézett tanulmány - amelyet az Edmond de Rothschild csoporthoz tartozó LCH Investments befektetési társaság állított össze - kimutatja, hogy a magyar-amerikai mágnás által 1973-ban indított, jelenleg 28 milliárd dollár befektetői tőkét kezelő Quantum befektetésialap-hálózat eddig összesen 32 milliárd dollár nettó hozamot biztosított a klienseknek; ez évente átlagosan 900 millió dollár nettó nyereségnek felel meg.

A második legeredményesebb alapkezelő az 1994-ben indult Paulson & Co., amelynek befektetői eddig összesen 26,4 milliárd nettó hozamot könyvelhettek el,

A Financial Times összehasonlító kimutatása szerint Soros jelenleg 300 főt alkalmazó cége indulása óta többet keresett befektetőinek, mint a 34 ezres alkalmazotti gárdával működő Apple számítógépes óriás, vagy az Alcoa, amely egyike a harminc legnagyobb amerikai iparvállalatnak. Még a Top 10-es lista tizedik helyezettje, az 1988-ban alapított ESL alapkezelő is - amelynek összesített nominális nettó befektetői megtérülése eddig 9,5 milliárd dollár - több pénzt hajtott fel ügyfeleinek, mint amennyit a British Airways légitársaság keresett ugyanezen idő alatt.

A tanulmányt összeállító Leveraged Capital Holdings (LCH) befektetési társaság elnöke, Rick Sopher a Financial Timesnak elmondta: a kimutatás demonstrálja a legjobb alapkezelők "kereskedői tehetségét". Jelenleg hozzávetőleg hétezer alapkezelő működik a  globális fedezetialap-iparágban, ám a száz legeredményesebb állította elő az alapításuk óta számolt összesített befektetői megtérüléseknek több mint a háromnegyedét.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft