Milliárdokba kerülhet a VPOP-APEH névváltoztatás

2010.10.26. 20:26
Magyarországon még nem volt példa akkora hivatalok összevonására, mint az APEH és a VPOP. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint a tervezett fúziónak hatalmas költségei lesznek, ráadásul reális annak is a veszélye, hogy az új képződményt a nép majd "Nemzeti AVH"-nak hívja.

Több százmilliós, vagy akár milliárd forintos költsége is lehet a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP), valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) összevonásával születő új hivatal új elnevezésének - közölte a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete kedden. Az egyesület ezért az APEH rövidített név megőrzését javasolja.

A közlemény szerint az átnevezés miatt emblémákat, belépőkártyákat, levélpapírokat, névjegyeket, fejléceket, borítékokat, bélyegzőket, szárazbélyegzőket, feliratokat, réztáblákat, eligazító transzparenseket, internetes oldalakat és az épületek homlokzatán lévő rövidített, vagy teljes neveket kell lecserélni.

Az adóhatóságnál jelenleg 15.607 fő az engedélyezett létszám, míg a vámhatóságnál mintegy hétezren dolgoznak. Ilyen méretű hivatalok összevonására eddig nem volt példa a magyar közigazgatásban. Az egyesület emlékeztet arra, hogy amikor az egyes illetékhivatalok olvadtak be az adóhatóságba, akkor sem változtattak az APEH rövidítésen.

Aggódik a könyvelők egyesülete a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnevezés miatt is, mert szerintük minden bizonnyal a köznyelvben "Nemzeti AVH" lenne az új hivatal elnevezése a törvény szerinti NAV helyett.