2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00 ÉLŐ
Lengyelország 1
Ausztria 1
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Nyolcszázmillió eurós bírság a kartellező légitársaságoknak

2010.11.09. 21:19
A világ legnagyobb légitársaságai közül tíz éveken át tartotta mesterségesen magasan a légifuvarozás árát. Amerika után most az EU is súlyos bírságokat szabott ki.

Kartelltevékenység miatt összesen 800 millió euró pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság tizenegy légitársaságot, köztük az ágazat vezető európai szereplőit - jelentette be Joaquín Almunia versenyjogi biztos kedd este Brüsszelben.

Heti ülésének keretében született döntésével a bizottság az Air France-KLM, a British Airways PLC, az Air Canada, a hongkongi Cathay Pacific, a luxemburgi Cargolux, a Japan Airlines, a LAN Chile, a skandináv SAS, a Singapore Airlines és az ausztrál Qantas társaságot sújtotta, amiért a teherszállítási üzletágban árkartellt működtettek, mesterségesen magasan tartva ezzel az árakat a fuvaroztatni szándékozók számára.

A szabálytalan szövetkezés 1999-től 2006-ig tartott, de Almunia szerint tovább is folytatták volna, ha a bizottság egy vizsgálattal be nem avatkozik.

A legnagyobb büntetést, 310,1 millió eurót az Air France-KLM kapta. A British Airways-nek 104 millió euró bírságot kell fizetnie, a többi cég 8,2-79,9 milliót tartozik leróni. A német Lufthansa mentesült a bírság alól, mert adatokkal szolgált az eljárásban. Több további társaság ellen is vizsgálat folyt, de a bizottság végül úgy döntött, nem szab ki rájuk bírságot.

Hasonló indokokkal korábban az amerikai igazságügyi minisztérium is megbüntetett másfél tucat légitársaságot. Almunia hangoztatta, hogy az EU ezzel a büntetéssel is igazolni igyekszik: nem tűri el a tisztességtelen versenyt piacain.