Orbán Facebook-videóban magyarázza a nyugdíjállamosítást

2010.12.12. 15:10
Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság érdekében kell átalakítani a nyugdíjrendszert. A Facebook-on vasárnap megjelent rövid videóüzenetében a miniszterelnök azt is közölte: nem lesz semmifajta nyugdíjadó, és a jövőben sem a nyugdíjbefizetésekből fizetik majd a folyó kiadásokat.

A kormányfő szombaton jelentette be, hogy "A miniszterelnök válaszol"-címmel sorozat indul saját Facebook-oldalán, amelynek keretében az emberek kérdéseire videóüzenetben felel majd.

Mint írta, az OVTV forgatócsoportja rendszeresen járja az országot, és lehetőséget ad az embereknek, hogy föltegyék az őket leginkább érdeklő aktuális kérdést az országban zajló változásokkal, a jövővel, a kormány munkájával kapcsolatban.

Miről beszél Orbán?

Az első videóüzenetben Orbán Viktor a nyugdíjrendszer átalakításáról beszélt. A miniszterelnök két meglehetősen érdekes kijelentéssel indít: nem lesz nyugdíjadó, illetve folyó költségvetési kiadásokat a nyugdíjbefizetésekből ezután sem fizet majd a kormány.

A nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, hétfői végszavazásra váró törvényjavaslat valóban nem tartalmazza a nyugdíjadó kifejezést, helyette nyugdíj-hozzájárulást említ, ami változatlanul (az eddigi nyugdíjjárulékhoz hasonlóan) 24 százalék lesz. Többleteherről, újabb adó bevezetéséről tehát valóban nincs szó.

A technikai jellegű változtatás értelme az, hogy a járulékfizetők egy részét - akik nem lépnek vissza az állami rendszerbe - ezzel a "trükkel" lehet kizárni a nyugdíjrendszerből. A nyugdíj-hozzájárulás után ugyanis az államnak nem keletkezik majd nyugdíjjáradék fizetési kötelezettsége. (Orbán arról nem beszélt, hogy a kormány mindenkit egyoldalúan kirekeszt a TB-nyugdíjrendszerből, aki nem a kabinet elképzelései szerint cselekszik.)

A kormányfő másik, a nyugdíjpénzek elköltésére vonatkozó kijelentése a jelenlegi ismereteink alapján egyszerűen nem igaz. A jövő évi költségvetés 529 milliárd forintot tervez elkölteni az államhoz visszaáramló nyugdíjpénzekből, ezzel a hosszú távú megtakarítások egy nem kis részét egyszerűen feléli a kormány. A nyugdíjtervek kapcsán a pénzek ilyen típusú felélését kritizálják a legtöbben, még a jobboldalon is.

Az adóssághegyek miatt kell a pénz

Orbán ezután azt hangoztatta a videóban, hogy a változtatás egyetlen oka az államadósság, amit ezzel a pénzzel csökkenteni lehet.

A miniszterelnök szerint a magyar nyugdíjrendszer korábbi átalakítása azt eredményezte, hogy "az ország a feje búbjáig eladósodott". (Emlékeztetőül: az első Fidesz kormány idején is működtek a nyugdíjpénztárak, az államadósság mégsem nőtt. Az államadósság GDP arányos növekedése a 2002-es szocialista kormányzással kezdődött.)

Orbán a videóüzenetben azt is elmagyarázta, óriási összeget kellett átutalni a magán-nyugdíjpénztárakba, ám a gazdaság eközben nem termelt ezzel arányos bevételt, így a mindenkori államvezetés óriási hiteleket vett fel. Hozzátette: ez a hitel "adóssághegy formájában" nyomaszt bennünket és szinte lehetetlenné teszi az életünket.

A kormányfő szerint ha ez így ment volna tovább, az maga alá temette volna az egész gazdaságot, a gyerekeink jövőjét, a mi jelenünket, és a már nyugdíjban lévők nyugdíját is. Orbán szerint azért kellett beavatkozni, hogy ezt megakadályozzák.

Csábít az állam melege

Az átalakításokról azt mondta: aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami rendszerbe és vesztesége volt, annak ezt a veszteséget az állam kompenzálja, "mintha el sem hagyta volna az állami rendszert". Akiknek hozamuk van, és január 31-ig visszalépnek, azok ezt a hozamot adómentesen kivehetik.

Elmondta, aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami nyugdíjrendszerbe, annak továbbra is lesz egyéni számlája. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az egyéni számlavezetés csak a nyugdíjrendszerben jelent garanciát, a magánnyugdíjrendszerben nem. Az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetés biztonságot, garanciát jelent, és egyúttal a befizetések nyomon követését is lehetővé teszik - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az új rendszerben a nyugdíjasok hozzájutnak a nyugdíjukhoz, a nyugdíj előtt állók számíthatnak a nyugdíjrendszerre, és a fiatalok előtt kiszámítható, világos pálya áll majd, időskoruk biztonsága garantálva lesz.

A miniszterelnök azt kérte videóüzenetében az emberektől: bízzanak a kormányban, a parlament döntésében, mert ennek a gazdaságpolitikának az eredményeképpen Magyarország le tudja majd magáról rúgni az államadósságot.  • Hírek
  • Hírek