Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

843 milliárdot fizettünk a biztosítóknak tavaly

2011.02.23. 15:28

A biztosítók tavalyi díjbevétele 1,6 százalékos növekedéssel 843 milliárd forintot tett ki, a növekedés nem érte el az infláció mértékét, a bővülés az egyszeri díjas életbiztosításokból származott - mondta Paál Zoltán a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) életbiztosítási tagozatának elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Különösen magas volt az autóbiztosításoknál kiesett díjbevétel, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjbevétele 7 milliárddal, míg a casco biztosításé 8 milliárd forinttal csökkent tavaly a 2009. évihez képest - tette hozzá Megyeri Gábor a MABISZ gépjármű-biztosítási tagozatának elnöke.

Az életbiztosítások díjbevétele a 2009-es 411 milliárdról 442 milliárd forintra nőtt tavaly. A rendszeres díjas biztosításokból származó díjbevétel csökkent, és magas volt a visszavásároltatott szerződések összege is. Így az egyszeri díjas életbiztosítások 167 milliárdos díjbevétele fordította növekedésbe az életbiztosítási díjbevételt. Az ilyen termékek hátránya viszont az, hogy amilyen könnyen érkeztek, ugyan olyan gyorsan távoznak is, ha jobb befektetést találnak.

Két nyugdíjas, egy fizetés

Paál Zoltán az életbiztosításokon belül kitért a hosszú távú megtakarításokra. Mire a mai középkorúak nyugdíjba mennek, egy járulékfizető két nyugdíjast tart el. Amennyiben a bér 34 százaléka marad a nyugdíj járulék, úgy az átlagbér (jelenleg mintegy 202 ezer forint) 17 százaléka jut abból egy nyugdíjasra. Aki ennél több nyugdíjat akar, annak az aktív életében félre tett megtakarításaiból kell arról  gondoskodnia.

A nem életbiztosítási díjbevételek 13 százalékkal, 401 milliárd forintra zsugorodtak tavaly. A végső csökkenés 13 milliárd forint volt, de csak az autó biztosítások 15 milliárddal estek. Növekedést a vagyonbiztosításoknál regisztrált a MABISZ.

A kgfb szerződések csaknem  80 ezerrel, 3 millió 946 ezerre estek vissza. Az átlagdíj 31 ezerről 29 ezer forintra csökkent. A cascónál a szerződések száma 60 ezerrel, 785 ezerre csökkent, az egy szerződésre jutó díjbevétel pedig 107 ezerről esett 100 ezer forintra.