Százmilliárdos veszteség fél év alatt a bankszektorban

2011.02.23. 17:32

58 milliárd forint adózás előtti és 38 milliárd forint adózott eredményt értek el 2010-ben a hazai részvénytársasági hitelintézetek - derül ki a PSZÁF ma közzétett adataiból.

Ez azt jelenti, hogy 2009-hez képest a magyar bankok adózás előtti eredménye 76, adózott eredménye pedig 82 százalékkal esett vissza - írja a portfolio.hu.

A harmadik negyedév 60 milliárd forintos veszteségét a negyedik negyedévben 41 milliárd forintos mínusz követte. Mindez az OTP számait figyelembe véve minden bizonnyal úgy jött ki, hogy a kisebb bankok tekintélyes része nagyon komoly veszteségeket szenvedett el, és az egyes bankok között rendkívül nagy volt a szórás.

A veszteségben természetesen nem elhanyagolható szerepet játszott a kormány által bevezetett banki különadó, mely becsléseink szerint a részvénytársasági hitelintézetek eredményét közel 120 milliárd forinttal rontotta, vagyis nélküle nyereséges lett volna a második félévben is a bankszektor. 2011-et tekintve ugyan változtak némileg a bankadóra vonatkozó szabályok, lényeges eltérést azonban nem okoz ez a bankok adófizetési kötelezettségében 2010-hez képest.

Egyre kevesebben kerülnek bajba

Az eredményesség összetevői között továbbra is kiemelt figyelmet érdemelnek a céltartalékok. E téren nem ismétlődött meg a 2009-es jelenség, amikor hirtelen nagy összegű értékvesztést kellett elszámolniuk a bankoknak. Míg 2009 utolsó negyedévében 158 milliárd forint hitelezési veszteség képződött a bankoknál, 2010-ben a második negyedév magaslott ki ebből a szempontból, így az év utolsó három hónapjában "csak" 61 milliárd forint lett ez a tétel. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a negyedik negyedévi összes veszteség kisebb lett az előző negyedévinél.

A céltartalékolási kényszer enyhülésében meghatározó lehet a nem teljesítő hitelek arányának növekedésében tapasztalható lassulás. Ugyan a 90 napon túli késedelemben lévő lakossági hitelek aránya az utolsó negyedévben is nőtt, érzékelhetően megállt, sőt csökkent a rövidebb késedelembe eső hitelek állománya és aránya egyaránt.