Utolérheti a svájci frank az eurót

2011.06.12. 14:30 Módosítva: 2011.06.12. 16:32

Svájci gazdasági vezetők attól tartanak, hogy a frank tovább erősödik, és a közeli jövőben 1 eurót fog érni 1 frank. Ez durván visszafoghatja a svájci kivitelt és a munkanélküliség növekedését idézheti elő.

Fáj a svájciaknak

Az exportra termelő vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke, Peter Widmer azt mondta a Der Sonntag című vasárnapi lapnak, hogy ez "reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből".

Ha 1 euró 1 frankot érne, akkor az exportlehetőségek romlása miatt külföldre települne vagy megszűnne két-háromezer cég, ami 100-150 ezer munkahely megszűnésével járhat. Így egy csapásra majdnem megduplázódna a munkanélküliség az alig 8 millió lakosú országban – mondta a kivitelre termelő, így gyenge frankban érdekelt cégek érdekképviseletének vezetője.

A Swiss Export elnökéhez hasonlóan vélekednek más gazdasági vezetők is. Hans Hess, a Swissmen elnevezésű lobbicsoport vezetője szerint például ugyancsak komoly az euró-svájci frank paritás esélye. "Ez ugyan a horror forgatókönyv, de sajnos nem a valóságtól elrugaszkodott képzelgés.

Ameddig az Európai Unióban nem oldják meg a tagországok adósságproblémáit, addig csak egy út áll a frank előtt, ez pedig a további erősödés felé vezet" – mondta Hans Hess. "Ha sokáig tart még a folyamat, akkor egyes vállalatok összeomlanak, mások pedig kivonulnak az országból" – idézi a Der Sonntag.

A svájci frank árfolyama június 1-jén történelmi rekordot ért el az euróval - és a dollárral - szemben. Egy euró akkor 1,2085 frankot ért. A legutóbbi kereskedési napon, pénteken az euró/frank devizapár a csúcs közvetlen közelében, 1,21 frank körüli árfolyamnál zárt.

És fáj nekünk

A frank folyamatos árfolyamerősödée súlyos hatással lenne a magyar devizahitelesekre is. A többség ugyanis frankban adósodott el, jellemzően a kétezres évek elején, amikor 140-150 forintos árfolyamon volt a frank (a forint-frank árfolyamot a forint-euró és az euró-frank árfolyamból számolják, vagyis ha az euróval szemben drágul a frank, akkor változatlan forint-euró árfolyamon forintban számolva is drágul a frank).

Az árfolyam már 2008 végén, a gazdasági válság kirobbanásakor tartósan 180 forint fölött volt, mostanra pedig a 210 forintos szint alá is ritkán kerül. Mindez a kamatemelések hatása nélkül is 40-50 százalékkal növelte a törlesztőrészleteket. Ha 1 frank ára 1 euróra nő, az – szintén változatlan forint-euró árfolyammal számolva – 260 forintnál drágább frankot jelent, ez csaknem a kétszerese a négy-öt évvel ezelőttinek.