Tartozás miatt leállt a régészeti munka az M43-asnál

2011.09.06. 18:28 Módosítva: 2011.09.06. 18:45

Pénzhiány miatt ideiglenesen felfüggesztette az M43-as autópálya Makótól a román határig épülő nyomvonalán folyó régészeti ásatást a Móra Ferenc Múzeum - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

A lépésre azért kényszerült a közgyűjtemény, mert a múzeummal szerződéses kapcsolatban álló Nemzeti Örökségvédelmi Központ (NÖK) még az áprilisi régészeti munkák ellenértékét sem fizette ki, a benyújtott, s még ki nem fizetett számlák értéke több száz millió forint. A Csongrád megyei múzeum tovább már nem tudja megelőlegezni a feltárás költségeit - közölte a sajtóreferens.

A Nemzeti Örökségvédelmi Központ honlapján a szerződések között van a múzeummal kötött, 2010. szeptemberi megállapodás is, eszerint 1,75 milliárdért végzik a régészek a munkát.

Jövő év június 15-éig az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 25 kilométeres nyomvonalán mintegy 400 ezer négyzetmétert kell feltárniuk. A sajtóreferens szerint a nyár folyamán minden korábbinál intenzívebben haladt a munka, a régészeken nem múlhatott volna a feltárás határidőre történő befejezése.

A Móra Ferenc Múzeum azonnal dönt az ásatás folytatásáról, amennyiben a közgyűjtemény számlájára megérkezik a már régen elvégzett munkák ellenértéke és garancia mutatkozik a jövendőbeli pontos kifizetésekre - mondta a sajtóreferens.

A tervek szerint 2013-ban érne a román határra az M43-as.  • Hírek
  • Hírek