A G8 megduplázza pénzügyi támogatását az arab tavasz országainak

2011.09.10. 20:48

A felek dél-franciaországi tanácskozásán nemzetközi pénzügyi intézmények - köztük a Világbank, az Afrikai Fejlesztési Bank, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - ígéretet tettek arra, hogy korábbi terveiket megduplázva 38 milliárd dollárra emelik támogatásukat, a G8 országai pedig megígérték, hogy kétoldalú megállapodások keretében 20-ról 40 milliárd dollárra emelik a demokratikus átalakulás útjára lépő arab országoknak nyújtott segítségüket - fejtette ki sajtóértekezletén a francia miniszter.

Baroin annak a tanácskozásnak a végén állt a sajtó elé, amelyet a G8-ak, továbbá nagy bankok, nemzetközi és regionális alapok közösen rendeztek a Deauville-i Partnerség keretében. Az említett partnerség a világ hét legfejlettebb ipari hatalmának és Oroszországnak (G8) négy arab országgal - Jordániával, Marokkóval, Egyiptommal és Tunéziával - való együttműködését szolgálja.

A partnerség mostani dél-franciaországi találkozójára megfigyelőként Líbia is meghívást kapott, a felajánlott pénzügyi támogatásokban azonban egyelőre nem részesül. Az ország felkelői - bár már ellenőrzésük alá vonták Líbia legnagyobb részét - több városnál még harcban állnak az augusztusban elűzött Moammer Kadhafi ezredeshez hű csapatokkal, és még nem alakították meg az ország új kormányát.

A partnerség résztvevői szombaton közös nyilatkozatban üdvözölték "az érintett népek felvirágoztatása előtt ajtót nyitó" közös cselekvési tervet.

A G8-csoport 2011. májusi deauville-i csúcstalálkozóján született elhatározás értelmében egyebek közt az - eredetileg a volt európai szocialista országok finanszírozására létrehozott - Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank mostantól a földközi-tengeri térség országai számára is pályázatokat hirdet. Szeptember végéig véglegesítendő kötelezettségvállalása keretében az EBRD évente mintegy 2,5 milliárd euró értékben támogathatná mindenekelőtt a magánszektort ezekben az arab országokban.

"Eltökéltük magunkat arra, hogy (a támogatásoknak) ez a kibővítése a lehető leghamarabb megvalósuljon" - hangoztatták nyilatkozatukban a marseille-i találkozón részt vevő pénzügyminiszterek.

Az Európai Beruházási Bank, amely szintén részt vesz a támogatási programban, szombaton Marseille-ben megerősítette, hogy kész 2013 végéig 7,5 milliárd dollárra emelni az Egyiptom, Tunézia, Jordánia és Marokkó megsegítését célzó forrásokat.