A gazdagok adóztatásával csökkentené a deficitet Obama

2011.09.19. 19:41
Obama tíz év alatt 3 ezer milliárd dollárral csökkentené az államháztartás deficitjét, ebből 1,5 milliárd a bevételi oldalnak köszönhető: leginkább a nagyon gazdagokra vetnének ki új adókat.

Több mint 3 ezer milliárd dolláros, egy évtized alatt megvalósítandó államháztartási deficitcsökkentésre tett javaslatot a törvényhozás "szuperbizottságának" az amerikai elnök hétfőn.

Barack Obama ajánlásainak ismertetésekor kijelentette, hogy a deficit csökkentését csupán a kiadások visszafogásával nem lehet megoldani, és a leggazdagabbaknak, illetve a vállalatoknak is "ki kell venniük saját részüket".

Obama a bevételi oldalon az adószabályok változtatásával, illetve új adók formájában 1,5 ezer milliárd dollárt javasol beszedni, elsősorban a gazdagoktól. Célja egyebek között, hogy az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiak fizessenek több adót, jövedelmüket legalább akkora adókulccsal terheljék, mint a középosztálybeliekét.

A "Buffett-szabály" néven emlegetett új adó elnevezése Warren Buffett amerikai befektetőre, a Berkshire Hathaway holding nagy tekintélynek örvendő alapítójára és elnökére utal. Buffett többször kifogásolta, hogy a milliárdosok - szerinte - nem fizetnek elég adót. A befektető a The New York Times-ban augusztusban közölt cikkében ezt azzal magyarázta, hogy a nagyon gazdagok, akik nem bérből, hanem befektetésből szerzik jövedelmük nagy részét, ez utóbbi után alacsonyabb kulccsal adóznak, mint a középosztálybeliek a bérjövedelmük után.

A kiadáscsökkentés oldalán az elnöki javaslatok között szerepel a szociális kiadások 580 milliárd dolláros csökkentése, egyebek között az idősek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare és a szegények egészségügyi ellátását fedező Medicaid költségeinek lefaragása is.
Tízéves időszak alatt az elnök javasolja az iraki és afganisztáni amerikai katonai kiadások 1,1 ezer milliárd dolláros csökkentését, elsősorban csapatkivonás révén.

A terv 250 milliárd dollárt takarít meg egyéb programokon, így például a mezőgazdasági támogatások csökkentése révén is.
A tervezet szerint azáltal, hogy jónéhány területen megtakarítanak, ezáltal a tízéves időszak alatt a kamatkiadások is több száz milliárd dollárral csökkennek.

A 12 fős, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy 10 év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, amelyeket a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke máris bírálta az elnöki javaslatokat. Boehner szerint a csomag nem kezeli a hosszú távú problémákat, és alapvető hibája, hogy adóemeléssel próbálja betömni a lyukakat.