Chipsadót vetnek ki a kávéra is

2011.10.06. 22:39

Az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat - írja a hvg.hu a birtokába került tervezet alapján. Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-től vezették be a chipsadót. Alig telt el egy hónap, már el is készült a módosítás.

A tervezet szerint kilónként 250 forintot kellene fizetni a kávé után. A ma 450 forintos negyed kilós kávé így több mint 500 forintba kerülne. Az indoklás szerint a kávéra azért kell kivetni a termékdíjat, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent.

Az ízesített sörök után literenként 35, az alkoholos frissítők után literenként 100 forint adót kellene a gyártóknak fizetni. Az indoklás szerint a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

Míg eddig a chipsadótól évente 20 milliárdos bevételt vártak, a jövő évi költségvetés tervezetében ez az összeg már 30 milliárd. A többlet egyrészt a megadóztatott termékek bővüléséből, másrészt az eddigi adók jelentős megemeléséből jönne össze.

A tervek szerint a sütemények, a chipsek, a snackek és ételízesítők adója kilónként 50 forinttal emelkedik. Az üdítőitalokra kivetett adó mértékének emelése még vita tárgyát képezheti, a hvg.hu birtokába került előterjesztésben ugyanis kipontozták ezt a részt.

A változtatásokat már jövő héten tárgyalhatja a kormány. Az érintett cégek és szervezetek képviselőivel most sem egyeztettek, írja a hvg.hu.