Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Chipsadót vetnek ki a kávéra is

2011.10.06. 22:39

Az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat - írja a hvg.hu a birtokába került tervezet alapján. Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-től vezették be a chipsadót. Alig telt el egy hónap, már el is készült a módosítás.

A tervezet szerint kilónként 250 forintot kellene fizetni a kávé után. A ma 450 forintos negyed kilós kávé így több mint 500 forintba kerülne. Az indoklás szerint a kávéra azért kell kivetni a termékdíjat, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent.

Az ízesített sörök után literenként 35, az alkoholos frissítők után literenként 100 forint adót kellene a gyártóknak fizetni. Az indoklás szerint a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

Míg eddig a chipsadótól évente 20 milliárdos bevételt vártak, a jövő évi költségvetés tervezetében ez az összeg már 30 milliárd. A többlet egyrészt a megadóztatott termékek bővüléséből, másrészt az eddigi adók jelentős megemeléséből jönne össze.

A tervek szerint a sütemények, a chipsek, a snackek és ételízesítők adója kilónként 50 forinttal emelkedik. Az üdítőitalokra kivetett adó mértékének emelése még vita tárgyát képezheti, a hvg.hu birtokába került előterjesztésben ugyanis kipontozták ezt a részt.

A változtatásokat már jövő héten tárgyalhatja a kormány. Az érintett cégek és szervezetek képviselőivel most sem egyeztettek, írja a hvg.hu.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?