Keményen megbüntetik a piacokon a fősodortól eltérő gazdaságpolitikát

2011.11.26. 13:10

A Moody's hitelminősítő által bejelentett leminősítésről közölt jegyzetet és tudósítást az osztrák Der Standard. Beszámolt a magyar kormánykötvény-osztályzat rontásáról a Die Presse és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is.

Magyarország leminősítése azt bizonyítja, hogy az Európai Unióban keményen megbüntetik a piacokon a fősodortól eltérő gazdaságpolitikát - áll a liberális Der Standard jegyzetében. Fájdalmas lecke ez a magyarok és Európa számára - vélekedett a szerző, András Szigetvari.

Nyugat-Európában, mindenekelőtt Ausztriában - írta -, egy egyoldalú kép gyökerezett meg: Orbán Viktor nacionalista, aki a piac szabályaira való tekintet és jogi korlátok nélkül cselekszik. "Nem vitás, Orbán - írta a szerző - revizionista diskurzust ápol. A médiával és az ellenzékkel szembeni megfélemlítési politikája szégyen." "Gazdaságpolitikáját - tette hozzá - katasztrofálisan kommunikálta, de sok dologban igaza volt".

A devizahitel-előtörlesztési törvénnyel Magyarország eddig elsőként próbált meg kezelni egy súlyos problémát. A devizakölcsön az osztrák bankok exportslágere volt, és az osztrák felügyelet sokáig tétlenül figyelt. A számlát eddig az állampolgárok fizették. Hogy Budapest tehermegosztással próbálkozott, jó kiindulópont volt - áll a cikkben.

A szerződésekbe való visszamenőleges beavatkozás - szigorú feltételekkel - Ausztriában is engedélyezett. Hogy az eljárás jogsértő-e, azt a bíróságoknak kell eldönteniük. Az akciót mégis rosszul hajtották végre, mert "rajtaütöttek" a bankokon - vélekedett a szerző.

A Moody's - írta - a rossz konjunkturális helyzettel és a kormány vitatott politikájával indokolta a leminősítést. Ez legitim vélemény, de egy ország gazdaságpolitikájának mozgástérre van szüksége, "akkor is, ha ez nem tetszik a befektetőknek" - vélekedett a Der Standard munkatársa.

A következmények addig, ameddig a Standard&Poor's és a Fitch nem minősítik le ugyancsak "bóvli" kategóriába Magyarországot, elméletileg korlátozottak maradnak - írta a szintén a szombati lapszámban megjelent tudósításában a szerző. A gond a kormány számára az, hogy a Fitch és a S&P is már jelezte, hogy leminősítés várható - tette hozzá. A jelek szerint sok befektető egyáltalán nem akar erre várni - írta.

Suppan Gergely budapesti elemző a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, Magyarország "nem fog sokáig kitartani ilyen magas kamatok mellett". Sokak számára meglepetés volt a leminősítés, ugyanis az IMF-tárgyalásokról szóló bejelentéssel időt kellett volna, hogy nyerjen a kormány.

Richter Sándor, a Bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) elemzője úgy látja, a leminősítés és az állampapírok emelkedő felárai fel fogják gyorsítani az IMF-tárgyalásokat. "Budapestnek most sürgősen szüksége van egy megállapodásra" - fogalmazott. A gazdasági alapadatok mindenesetre nem rosszak - áll a cikkben. Richter szerint a gond az, hogy a kormány intézkedéseinek összességében csak rövid távú hatásai vannak.

A vezető osztrák konzervatív napilap, a Die Presse tudósítást közölt arról, hogy a Moody's megvonta a befektetési ajánlású osztályzatot Magyarországtól. Az újság budapesti tudósítója, Peter Bognar részletesen ismertette a hitelminősítő indoklását és azt, hogy a forint árfolyama erősen romlott a hírre. A legtöbb magyar elemző - írta - azon a véleményen van, hogy a kormány "gazdasági szabadságharca" romjai felett áll, és nem csak a leminősítés miatt. Néhány nappal korábban a magyar nyilvánosság már megélhette a kormány egy kézzelfogható "arcvesztését" - folytatta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások felvételére utalva. A szerző megfogalmazása szerint az IMF-hez való visszatérés "Canossa-járás" a kormány számára.

Az osztrák lap szerint a leminősítés nagy politikai károkat okozhat a kormánynak. "Közvélemény-kutatások szerint a Fidesz már most, mintegy másfél évvel a kormány hivatalba lépése után mintegy 1,8 millió szavazót veszített. Szakértők abból indulnak ki, hogy most további szimpatizánsok pártolnak el tőle" - írta a Die Presse.

Bécsi keltezésű tudósításban számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung szombati számában arról, hogy a Moody's hitelminősítő intézet megvonta a befektetési ajánlású magyar besorolást.

A konzervatív német napilapban Michaela Seiser, az újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója az írás alcímében kiemelte, hogy a Moody's kételkedik a kormány konszolidációs politikájában. Beszámolt arról, hogy a magyar kormány a leminősítést indokolatlannak és az ország elleni spekulatív támadásnak nevezte.

A cikkíró ismertette a nemzetgazdasági minisztérium ezzel kapcsolatos közleményét, amely utalt arra, hogy a magyar gazdaság az elmúlt másfél évben minden külső nehézség ellenére kedvező irányban fejlődött.