Stabilitás: Rosszul számol Selmeczi

2011.08.09. 10:06

Alapvetően hibás adatokból von le téves következtetést Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott, amikor arról beszélt, hogy a magánpénztári rendszerben közel 700 milliárd forint veszteség keletkezett az elmúlt években – reagált a Stabilitás Pénztárszövetség Selmeczi Gabriella nyilatkozatára.

A nyugdíjvédelmi megbízott szerint miután a bruttó hazai termék (GDP) egy százaléka került be évente a magánnyugdíjpénztárakba, így ha 1998-ban ezek nem jönnek létre, akkor mára nem 80, hanem csak 70 százalék lenne a magyar államháztartás GDP arányos adóssága - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott hétfőn. A kisebb adósságot alacsonyabb kamattal lehetett volna finanszírozni is – állította a politikusasszony.

A Stabilitás szerint a kormányzati háttérszámítások pontatlanok, mert a kormányközeli kutatóintézetek hibás számítási metodikát alkalmaznak, amikor a magánpénztári rendszer államháztartásra gyakorolt hatását próbálják megbecsülni.

Ha ugyanis megvizsgálták volna a PSZÁF 1998 és 2010 közötti idősorait, látható, hogy ebben az időszakban közel 160 ezren visszaléptek az állami rendszerbe, ami jelentős torzulásokat eredményez a kormányzati számításokban. A tévedés mértékét azonban a Stabilitás a számítás alapját képező tényleges adatsorok nélkül sajnálatos módon nem tudja megbecsülni. A pénztarák ezért arra kérik Selmeczit, hogy tegye nyilvánossá a számítás alapját képző adatsorokat.

Selmeczi állítása szerint a vizsgálat kiterjedt arra, hogy mekkora lett volna a magán-nyugdíjpénztárak vagyona a múlt év végén akkor, ha a befizetéseket 13 évig tisztán állampapírban tartják. Az eredmény: a tényleges 3 160 milliárd forint helyett 700 milliárddal több, azaz 3 860 milliárd forint lenne a vagyon.

Ez a számítás csak abban az esetben lenne igaz, ha a pénztárak a működésük 12 éve alatt mindig egyforma cashflow-val rendelkeztek volna (minden évben ugyanannyi lett volna a tagdíj, azaz nem nőtt vagy nem csökkent volna) és a hosszú lejáratú állampapír index (MAXC) minden nap egyformán emelkedett volna. Ebben az esetben lehetne csak azt mondani, hogy a piaci értéknek meg kellett volna duplázódnia, mondja a Stabilitás.