Móric
9 °C
15 °C

Leáldozott a gigastadionok kora

2011.11.08. 00:10
Bármilyen stadionfejlesztésnél az üzleti hasznosíthatóságot kell a középpontba helyezni – hangsúlyozta Kozma Miklós, a KPMG Sporttanácsadási csoportjának vezetője a tanácsadó cég legújabb stadionfejlesztési tanulmányának ismertetésekor.

Ma már Nyugat-Európában sem építenek 60-70 ezer főnél nagyobb befogadóképességű stadiont, mert a fajlagosan egyre drágább ülőhelyek üzleti kihasználása nehézségekbe ütközik. Mindazonáltal lehet ennél nagyobb stadionokat létesíteni, azonban ilyenkor az üzleti mellett egyéb szempontokat is figyelembe kell venni – mondta Kozma Miklós. A bevételtermelésen túlmutató szempontokat azonban nagyon is konkrétan kell megvizsgálni – utalt a magyarországi stadionfejlesztési programokra is.

Az üzleti hasznosíthatóságot a társadalmi-gazdasági adottságok, a piac mérete és a gazdaság teljesítőképessége mellett a foci színvonala és maga a stadion, valamint az abban elérhető szolgáltatások minősége határozza meg. Mint ahogy az a KPMG tanulmányából is kiderül, az élvonalbeli olasz klubok éppen a korszerűtlen stadionjaik miatt nem teljesítenek úgy az egy ülőhelyre jutó bevétel generálásában, mint ahogy az a piac mérete és a játék színvonala alapján elvárható lenne.

A tapasztalatok szerint a magánkézben lévő, illetve magántőkéből fejlesztett stadionokban a bevételgenerálás nagyobb szerepet kap. Ezt a tényt a magyarországi stadionfejlesztések finanszírozásánál is érdemes figyelembe venni, és az elérhető befektetők véleményét is figyelembe venni - tette hozzá.

A három, napokban nyilvánosságra került magyarországi stadionfejlesztési terv költsége a nemzetközi tendeciákba illeszkedik - fűzte hozzá Kozma. A kérdés azonban az, hogy mivel mindez adófizetői pénzből valósul meg, milyen minőségű és milyen módon fenntartható stadiont és szolgáltatásokat eredményez, különösképpen azért, mert a Puskás Stadion kapcsán felmerült a 35 milliárdos büdzsé például hasonló ülésenkénti költséget jelent - a 40 ezer fős kapacitást figyelembe véve - mint a szeptemberben átadott, nagyon korszerű Juventus stadioné.

A budapesti klubcsapatok kapcsán Kozma megjegyezte, az elemzés szerint az üzleti hasznosíthatóság határa 15 ezres férőhely körül húzódik.