Nagyot drágult a termőföld

2011.11.09. 20:17

Az FHB Termőföldindex új értékei alapján 2011 első felében 4,8 százalékkal emelkedtek a földárak. Reálértéken számolva is volt a növekedés, így azonban csupán 1,6 százalék.

Mivel a 2010-es év eleji bizonytalanság után idén ismét növekedtek az árak, az FHB Termőföldindex történeti alakulása alapján tavaly kialakított szakaszolás tartható: folytatódott az „Új remények” korszaka - fogalmaz az elemzés.

A 2010-es megtorpanás azért is érdekes, mert – az EU-csatlakozással összefüggő korábbi optimista várakozásokon kívül – erős összefüggés
érvényesült a termőföldárak növekedése és a mezőgazdaság jövedelmezősége között. Ez azzal magyarázható, hogy a mezőgazdasági ágazat szereplői a többletjövedelem egy részét azonnal termőföldbe fektetik, bővítve ezzel termelési kapacitásaikat.

Tavaly azonban ez az összefüggés egyedi történések miatt nem érvényesült. A gazdasági, pénzügyi válság a mezőgazdasági
ágazatban – akárcsak a teljes gazdaságban – hitelszűkét is hozott, ezért a korábbi évekkel ellentétben a gazdálkodó egységek nehezebben jutottak külső forráshoz, így az egyébként hitelből finanszírozható nem földjellegű (pl. gép) beruházásokat nagyobb arányú saját forrásaikra támaszkodva kellett megvalósítaniuk. A keresleti oldalt – így
a földárak felfelé mutató trendjét – az is visszafogta, hogy 2010-ben elhalasztotta az állam az árveréseket, amelyek a korábbi időszakban jótékonyan hatottak a földpiacra.

A jelentős drágulást azonban nem csak a tavalyi alacsony bázishoz viszonyított elrugaszkodás okozta. A tavaly év végén bejelentett újabb földvásárlási moratórium és a 2011-ben várható kormányintézkedések, valamint az előkészületben levő új jogszabályok alapján tisztázódott a termőföld iránt érdeklődők számára a piac jövője, ez is hozzájárult ahhoz, hogy megtört a 2010-ben tapasztalható kivárás.

Szintén valószínűsíthető, hogy a 2010-ben megtermelt plusz jövedelem inkább 2011-ben jelent meg a földpiiacon, ami tovább fűtötte a drágulást.