Apple-hatással spórolni a fűtésen

2011.11.19. 19:48
Rezsink és ökológiai lábnyomunk a radiátor és a villany kézi kapcsolgatásával is csökkenthető, de ha van pénzünk okos kapcsolókra és vezérlőkre, akkor ölbe tett kézzel nézhetjük, ahogy a megtakarításból visszajön az eszközök ára. Az eszközök többnyire sajnos elég rondák, de az Apple hatása már ebben az iparában is érezhető.

Viszonylag olcsón, egy középkategóriás okostelefon árából vehetünk egy olyan központot, amivel a lakásunkban szabályozni tudjuk a fűtést és a világítást. A hatvanezer forintos központ vezeték nélküli hálózaton kommunikál a többi eszközzel, és árának a sokszorosát költhetjük el kapcsolókra, szenzorokra.

vitorlas

Egy 5-6 szobás lakás szobánkénti vezérlése az általunk megkérdezett szakértők szerint 240-250 ezer forintból oldható meg. A fűtőtestek nagyjából 60-90 ezer forintból, a lámpák 50-150 ezer forintból tehetők távolról vezérelhetővé, attól függően, hogy mennyi van belőlük. Egy jól beállított rendszerrel 20-50 százalékos megtakarítást érhetünk el, ám ehhez ismerni kell néhány trükköt is. Például nem érdemes teljesen lecsavarni a fűtést, amíg nem vagyunk otthon, mert sokkal több energiát fogyasztunk el a teljesen kihűlt lakás felmelegítésével, mint amikor csak 2 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet.

A több százezer forintos befektetés elkerülhető, mert a rendszer moduláris, pár tízezer forintos lépésenként is felépíthető. Eleinte az is megteszi, ha a tévét és a hifit egy párezer forintos időkapcsolós aljzatra kötjük, mert így megoldható, hogy készenléti módban se fogyasszanak áramot. Ennek a kütyünek az ára akár egy év alatt visszajöhet.

A lámpákat mozgásérzékelővel érdemes okosabbá tenni. Azokban a lakásokban, ahol nincs kazán vagy cirkó, a drága vezérlőközpont árát is megspórolhatjuk, hiszen a radiátorok szelepállítóműve olcsóbb termosztáttal is beállítható.

Egyetlen komoly okunk lehet arra, hogy irtózzunk a fogyasztást csökkentő kütyüktől: baromi rondák. A szenzorok és termosztátok nem passzolnak semmilyen bútorhoz, a lakberendezők rémálmai lehetnek ezek a fröccsöntött ipari remekművek. A lakásvezérlő eszközök elterjedését segítheti a dizájn újragondolása. Talán nem is annyira meglepő, hogy ismét az Apple vonzáskörzetéből került elő egy olyan eszköz, ami átalakíthatja az iparágat.

nest.PNG

Tony Fadell, az iPod dizájcsoportjának volt vezetője október végén bemutatott egy új termosztátot, és a vevők 72 óra alatt elkapkodták a készletet. A Nest nagyjából ugyanazt tudja, amit a többi termosztát, viszont jól néz ki és egyszerűen használható. Nem is drágább a korábbi termékeknél, 250 dollár (nagyjából 60 ezer forint).

A Nest mérnökei mintha az Apple útmutatóját követnék, minden apró részletnél odafigyeltek a dizájnra. Még egy beépített vízszintező is van az eszközben, hogy biztosan jól álljon a falon.

A kerek eszköz elforgatásával szabályozható a hőmérséklet, és a kijelzőn egy kis zöld levél jelzi, ha az adott beállítás energiatakarékos. A Nest egy hét alatt megtanulja a szokásainkat, például azt, hogy milyen melegben szeretünk aludni, mikor kelünk fel, hány órakor megyünk el otthonról. Ezután már automatikusan kezeli fűtést.

Hagyományos termosztát
Hagyományos termosztát

A Nest wifin csatlakozik az internetre, ahonnan időjárási adatokat és szoftverfrissítéseket tölt le. Az utóbbi azért fontos, mert senki sem cseréli le évente a termosztátjait, a frissítésekkel viszont a következő években megjelenő háztartási gépek vezérlése is megoldható lesz. A Nestben vezetékes kapcsolat is van, a rádiós eszközökkel pedig a szabványos ZigBee csatlakozó segítségével kommunikál.

Már csak abban kell reménykedni, hogy a dizájnerek a központ után a radiátorokkal és az időzítős konnektorokkal is foglalkoznak majd. Van még néhány ronda eszköz, ami fintort csalhat az energiatudatos emberek arcára.