Felcímkézett otthonok

2011.11.18. 07:24 Módosítva: 2012.01.19. 14:34
Az energetikai tanúsítvány a háztartási gépek címkéjéhez hasonló besorolás. Idén még csak az új házakhoz kötelező, jövőre már az eladásra kerülő használtakhoz is meg kell csináltatni. Csak újabb költség, vagy van értelme?

Az energiatanúsítvány a háztartási gépeknél megismert energiafogyasztási címkéhez hasonló besorolás. Illetve egy kicsit több annál, a legfontosabb mutató (az egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztás feltüntetése) mellett az energiamegtakarítási lehetőségekre vonatkozó javaslatokat is tartalmaz. A tanúsítványt független, minősített szakértő készítheti el, érvényessége tíz év.

Az energiafogyasztás alapján a tanúsítvány energetikai osztályokba sorolja az ingatlant. A skála a legkedvezőbb „A+" kategóriától a legrosszabb „I" kategóriáig terjed, a „C" kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek. Az ennél rosszabb eredményt elérő épületekhez, lakásokhoz járnak a spórolást célzó tanácsok.

A csatolt független szakértői javaslatok segítenek eldönteni, hogy milyen korszerűsítési lépések hozzák a legmagasabb energiamegtakarítást, azaz azt, hogy mire érdemes költeni. A dokumentum így hozzájárulhat épület energiahatékonyságának gazdaságos javításához. A zöldkártya 2012 január 1-től már a használt ingatlanok eladásához (és tartós bérbeadásához) is szükséges lesz.

Közösen olcsóbb

Üdülő, ideiglenes létesítmény, műemlék és helyi védelem alatt álló épület esetében nem lesz kötelező a tanúsítvány továbbra sem. Abban az esetben azonban, ha az üdülőépületet szeretnénk lakóházzá átminősíttetni, a minimálisan „C" besorolású tanúsítvány megléte már előírás lesz.

Társasházaknál (akár újak, akár használtak) célszerű az épület egészére elkészíttetni a tanúsítványt. Így a tanúsítás lakásonkénti költsége megoszlik a lakók között, és a tanúsítvány az egész épületre vonatkozóan tartalmaz korszerűsítési javaslatokat.

A tanúsítvány kiállíttatása mindig az eladó vagy bérbeadó dolga, így a költségek is őt terhelik. Az árak kilencezer forintról indulnak, ennyi egy kiviteli tervekkel és kivitelezői nyilatkozatokkal rendelkező új ingatlan tanúsítása. Használt lakásoké 10-30.000, családi házaké valamivel drágább,  kérdés, hogy az árak 2012-től hogyan változnak.

Sokak számára csak egy újabb kötelező költségnek tűnik az energetikai tanúsítvány, de van arra remény, hogy több legyen. Annak, aki az adott ingatlanban fog élni, közvetlen anyagi érdeke a jó fogyasztás: az energiatakarékos gépek, világítás beszerzése, megújuló energiák használata, alacsony rezsi. Az eladó, bérbeadó számára pedig közvetlen értéknövelő tényező, akár egy autó esetén a kis fogyasztás.

Hatékonyságmérés a fotelből

Az online kalkulátor segítségével képet kaphatunk arról, hogy az épület, amiben élünk, milyen energetikai állapotban van. A kalkulátor egyszerű, mindenki által könnyen érthető kérdéseken keresztül vezeti a felhasználót az értékelésig. A válaszok alapján a szoftver becslést ad a lakás energiaosztályára.

A kalkulátorral egyúttal kipróbálhatjuk azt is, hogy például a szigetelés vagy a fűtésszabályozás mennyit tudna javítani a lakás energiafogyasztásán. De használata nem csak azért hasznos, mert hozzávetőlegesen megmondja, milyen kategóriába tartozhat a házunk. Azzal, hogy megválaszoljuk a nagyjából másfél tucat kérdést, egyben végig is gondoljuk, mennyi minden befolyásolja lakásunk energetikai állapotát, ez pedig megtakarításra ösztönözhet.

A tanúsítás problémái

Érthető módon szempont volt a rendelet kidolgozásakor, hogy a tanúsítás ne rójon túl nagy terhet az ingatlantulajdonosokra. A tanúsítás díját ezért maximum 5500 Ft/órában szabták meg, és egy lakás esetében legfeljebb két óra számolható el (kivételes esetekben, valamivel magasabb lehet az óradíj). Kérdéses viszont, hogy ilyen feltételekkel valóban megfelelő minőségű tanúsítványok készülnek-e.

Új építésű épületek esetén az engedélyezési tervhez szükséges az energetikai számítás elkészítése, és annak igazolása, hogy a ház a tervek szerint készült el. Sajnos független szereplő nem ellenőrzi sem a számításokat, sem a kivitelezést, a tanúsító kimarad az új épületek tanúsításából.

Használt lakások esetén a tanúsítást a “mért energiafogyasztási adatokból számítva a rendelkezésre álló számlák és tervrajzok alapján kell elvégezni”. A szakma annak idején egyértelműen a számításos módszer mellett tette le a voksát, a gáz- és villanyszámlák alapján történő tanúsítás problémás.

Elsősorban azért, mert időjárás és használatfüggő adatokat szolgáltat. Nyilván ugyanabban a lakásban más számlája lesz egy meleget kedvelő, egész nap otthon lévő nyugdíjas házaspárnak, és egy agglegénynek, aki spórol a fűtésen és csak aludni jár haza. És egész más egy hosszú, kemény tél után, és egy olyan évben, amikor enyhe volt végig az idő. Az épület és gépészet tulajdonságaiból kiinduló számítás ennél objektívebb eredményeket szolgáltatna.

Az Európai Unióban egyébként nem vagyunk egyedülállóak a nagy vitákat és a késői bevezetést tekintve. Az energiatudatosságban élen járó Németországban például a szakma nagy szomorúságára már pár euróért kapható a tanúsítvány az eBayen: ehhez a tulajdonosnak csupán néhány alapadatot kell megadnia. Kérdés persze, hogy egy ilyen tanúsítvány mire jó...