Leállították a csehek az uniós pénzek lehívását

2012.03.16. 10:20
Június végéig leállította az európai uniós támogatási pénzek lehívását a cseh kormány, hogy addigra megszüntesse a nemzeti ellenőrzési rendszer hiányosságait - közölte a regionális fejlesztési minisztérium.

A tárca közleménye szerint konkrétan az európai regionális fejlesztési alapról és a kohéziós alapról van szó. Brüsszel már korábban figyelmeztette Csehországot: ha nem lép időben, akkor az unió júliustól általánosan felfüggesztheti a támogatások kifizetését. A figyelmeztető levél tényét a minisztérium megerősítette.

A regionális fejlesztési tárca szerint Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa és Miroslav Matej, a cseh pénzügyminiszter helyettese már a múlt héten megegyeztek azokban a lépésekben, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Csehország elkerülje a támogatások általános felfüggesztését az Európai Bizottság részéről.

"Csehország ultimátumot kapott Brüsszeltől: vagy megoldja júniusig a problémákat, vagy nem kap több pénzt az EU-tól" - írta a Lidové Noviny című konzervatív napilap pénteken. Az újság szerint a cseh kormánynak fel kell készülnie a "valóban erős támadásokra", mert "az euróalapok magyaroktól való példás elvétele után" már senki sem bízik Brüsszel pártatlanságában". Ugyanakkor a cseh gazdasági és társadalmi elit nagy része már hozzászokott az európai támogatásokhoz, s ez most veszélybe került. Ők nyilván arra a következtetésre jutnak, hogy mindezért a kormány felelős, mert nem írta alá a fiskális paktumot, amiért Brüsszel most büntet. Várható, hogy ők is nyomást fognak gyakorolni majd a kormányra, hogy változtassa meg álláspontját.

Petr Necas miniszterelnök csütörtökön délután a parlamenti interpellációk során elismerte, hogy Csehországnak gondjai vannak az európai uniós támogatási pénzek lehívásával.

A miniszterelnök azt mondta: a problémákat az az elhibázott rendszer okozza, amelyet a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), tehát a mai legnagyobb  ellenzéki erő kormányzása idején vezettek be, és amelyet a jobbközép kormány csak megörökölt.

"Ezért a helyzetért a fő felelősség a szociáldemokratáké, elsősorban mai elnöküké, Bohuslav Sobotkáé. A CSSD kormányzása idején, 2005-ben és 2006-ban, amikor Sobotka volt a pénzügyminiszter, olyan ellenőrző rendszert alakítottak ki, amely ellen most kifogásai vannak az Európai Bizottságnak" - mutatott rá Necas.

A szociáldemokraták ezt a kritikát visszautasították, s ugyanakkor azt állították: a kormány képtelen megfelelni feladatainak, ha annyi év alatt sem képes kezelni az esetleg felmerülő problémákat.

Prágai források szerint az Európai Bizottság felhívta a cseh kormány figyelmét: mérlegeli, hogy júliustól kezdve leállítaná egyes támogatások folyósítását. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a jövő csütörtökön Prágába látogat Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa. Hahn a további lépésekről kíván tárgyalni a cseh illetékesekkel, s szeretne segédkezet nyújtani Prágának. Diplomáciai körök úgy tudják, hogy Hahn két dokumentummal érkezik Prágába: az első kritikus értékelést tartalmaz arról, hogyan hívta le Prága az elmúlt években a brüsszeli forrásokat; a második pedig egy javaslat, hogyan lehetne a cseh lehívási rendszert úgy módosítani, hogy a pénzek folyósítása ne ütközzön akadályokba.

Csehország 2007 és 2013 között összesen 800 milliárd korona támogatásra jogosult az európai alapokból; a csehek eddig mintegy 570 milliárdot hívtak le különböző projektekre. Rendszerhibák miatt azonban Brüsszel pillanatnyilag csak 130 milliárd koronát hajlandó kifizetni. Az EU szerint ugyanis több támogatási programban - autópályák, víztisztító állomások építése, vállalkozások támogatása stb. - súlyos hiányosságok vannak, főleg a pénzek felhasználásának ellenőrzése területén.