Fellegi Washingtonban folytatja az IMF-fel

2012.04.03. 21:05
Fellegi Tamás a hét közepén Washingtonban folytatja az informális megbeszéléseket az IMF illetékeseivel, egyúttal csütörtökön részt vesz az Egyesült Államok fővárosában egy konferencián, amelyen áttekintik a magyar gazdaság és belpolitika egyes fontos kérdéseit. KövérLászló szerint botrányos, hogy az IMF-tárgyalásokat politikai feltételekhez kötik.

A múlt héten szerdán a miniszter sajtóirodája azt közölte a Dow Jones hírügynökséggel, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter ezen a héten informális megbeszéléseket tart a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel Washingtonban. Az akkori közlemény szerint a megbeszélések célja, hogy előmozdítsa a Magyarországgal kötendő lehetséges készenléti hitelmegállapodásról szóló hivatalos tárgyalások megkezdésének előkészületeit.

Fellegi Tamás a német Marshall Alap meghívására részt vesz a Transatlantic Academy által szervezett, a magyarországi kilátásokról szóló panelbeszélgetésen. A miniszter előadást tart közgazdászoknak és elemzőknek az American Enterprise Institute által szervezett eseményen, valamint banki vezetőkkel is találkozik.

A washingtoni Transatlatic Academy honlapján már közzétették  a Magyarországról szóló tematikus panelbeszélgetések programját. A  csütörtökre tervezett kerekasztal-beszélgetésekről kiadott tájékoztató szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Bokros Lajos EP-képviselővel és Szapáry György washingtoni magyar nagykövettel vitatja meg Magyarország gazdasági helyzetét.

Ugyancsak ezen az eszmecserén az alkotmányos rendszerről vitatkozik majd Halmai Gábor alkotmányjogász és Szájer József fideszes EP-képviselő, a beszélgetésen részt vesz Jakab András, a heidelbergi Max Planck Intézetből és Kim Lane Scheppele a Princeton Egyetemről.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter egy ez év március 8-i, budapesti konferencián úgy érvelt: Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás, nincs "B" terv. Kiemelte: a kormány a hivatalos EU/IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon.

A tárca nélküli miniszter ez év március közepén már látogatást tett  Washingtonban, ahol a megbeszéléseket követően az MTI-nek elmondta: közeledett Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF ) álláspontja abban, hogy az egyeztetés fókuszában a gazdasági-pénzügyi kérdéseknek kell állniuk.

A nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter akkor az IMF-nél Reza Moghadammal, az IMF európai főosztályának igazgatójával, Willy Kiekens-szel, az IMF igazgatótanácsának tagjával és Christoph Rosenberggel, az IMF magyarországi tárgyalódelegációjának vezetőjével találkozott. Az egyeztetés arról folyt, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet majd elkezdeni a tárgyalásokat az elővigyázatossági hitel-megállapodásról.

Kövér: Botrányos, hogy az IMF-tárgyalásokat politikai feltételekhez kötik

"Ha az IMF tud kölcsönt adni Nigériának vagy Csádnak, Magyarországnak is hitelt kell nyújtania" - mondta  Kövér László még az Országgyűlés elnökeként a Le Monde című vezető liberális francia napilapnak adott, kedden közölt nyilatkozatában.

Kijelentette, "az igazságügyi kérdések nem érintik közvetlenül a gazdaságot".

Joelle Stolz, az újság tudósítója emlékeztetett: a Valutalap hivatalosan csak egy előfeltételt szab a tárgyalások megkezdéséhez, mégpedig a jegybank függetlenségét, amelyet illetően Magyarország most késznek mutatkozik lényegi engedményeket tenni. Az előzetes tárgyalások azonban még nem kezdődtek meg, s mindkét fél a másikat gyanúsítja időhúzással - tette hozzá Stolz.

"Nem mi vagyunk azok, akik időhúzásra játszanak. Más játszik velünk, egyrészt azért, hogy megalázzon, és talán azért, mert egy újabb mély pénzügyi válságra számítanak, amely rugalmasabbá tenné a magyar kormányt" - mondta Kövér László.

A házelnök csodálkozott azokon, akiket felháborít, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének esküt kell tennie az új magyar alkotmányra - amely Stolz megfogalmazása szerint "nacionalista ideológiával van átitatva". "Mit akarnak, mire tegye le az esküt, a Harry Potter harmadik kötetére?" - kérdezett vissza.

A házelnök szerint Magyarország számára a legközvetlenebb veszélyt nem a szegények helyzetének romlása jelenti, hanem a középosztály alsó rétegének lecsúszása. "Ez élet vagy halál kérdése" - fogalmazott Kövér László.