Javult a globális gazdaság állapota

2012.04.03. 19:26
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint jelenleg valamivel jobb a globális gazdaság állapota, mint néhány hónappal korábban volt, de önámítás lenne megnyugodni, a javulás alig érzékelhető.

Christine Lagarde gondként említette egyebek között a magas államadósságot, illetve a jelentős munkanélküliséget. Azt mondta, hogy a kibontakozni látszó javulást komolyan veszélyezteti az egyre emelkedő olajár.

Az IMF vezetője a közeljövő fő feladatai közé sorolta a stabilitás és a pénzügyi nyugalom fenntartását, a szilárdabb pénzügyi szektor kialakítását, miközben határozott intézkedéseket sürgetett a foglalkoztatás növelése céljából.

Christine Lagarde rámutatott arra, hogy jelenleg mintegy 200 millió munkanélküli van világszerte, köztük 13 millió az Egyesült Államokban.

A washingtoni székhelyű intézet vezetője úgy vélte továbbá, hogy a túl gyorsan végrehajtott költségvetési kiadáscsökkentések a fejlett országokban, így az Egyesült Államokban és a nagyobb európai országokban inkább rontanak a helyzeten, semmint javítanak.