Növelni kell a központi kiadásokat

2012.04.09. 20:37
Az euróövezeti országok nagy kiadáscsökkentő programjai visszavetik a térség gazdaságát, ezért a nemzetközi bankvilág a központi kiadások növelésére szólította fel az euróövezeti országokat, köztük Németországot.

A görög kötvénycsere program kidolgozásában kulcsszerepet játszó, a világ 450 legjelentősebb bankját tömörítő International Institute of Finance (IIF) szerint a megszorítások túlzóvá váltak, mivel Európa-szerte alkalmazzák - bár bizonyos fokig szükségesek a túlköltekezés megfékezéséhez - de a belföldi kereslet jelentős csökkenéséhez vezettek az egész euróövezetben.

Az IIF igazgatója, Charles Dallara a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak a két nemzetközi pénzintézet április 20-22-e között tartandó közgyűlése alkalmából írt levelében kiemelte:"Fontos túllépni a költségvetési fegyelem pusztán számszerűsített kérdésén, a gazdaságpolitika középpontjában a költségvetés strukturális kiigazításának kell állnia".

Dallara szerint a költségvetési politikákat differenciáltan kell alakítani aszerint, hogy az adott euróövezeti ország államháztartása pluszban vagy mínuszban van. Dallara szerint így elkerülhető annak a veszélye, hogy az egész euróövezet "túl legyen terhelve a megszorításokkal".