Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Jutalmat kap, aki kiköltözik

2012.05.08. 07:12

Egy hamarosan életbe lépő törvénymódosításnak köszönhetően visszakapják a lakásuk vételárának egy részét azok az adósok, akik nem nehezítik a végrehajtást, azaz önként kiköltöznek a bedőlt hitelű ingatlanból – írja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakembereire hivatkozva a Magyar Nemzet. A módosítás júliusban lép hatályba, és azokra vonatkozik, akik határidőre kiürítik a lakást, de az árverési hirdetményben szereplő tartozékokat érintetlenül hagyják.

Az összeg a lakás értékétől függ: ötmillió alatt a lakás árverési érték egy százaléka, 5-10 millió között 50 ezer forint és az ötmillión felüli rész fél százaléka, tízmillió felett 75 ezer forint és a 10 millión felüli rész negyed százaléka jár vissza az önként kiköltöző családoknak.

Az indoklás szerint a visszatérítés indokolt, mert így olcsóbb az eljárás, az üres lakások pedig sokkal könnyebben értékesíthetők – írja a Magyar Nemzet. Az összeg a lap szerint valóban csak arra lehet elég, hogy motiválja a lakókat, mert a lakásproblémájukat ennyi pénzből nyilvánvalóan nem tudják megoldani.