A görög patthelyzet aggasztja az elemzőket

2012.05.11. 21:32

Továbbra sem tudnak megegyezni a legnagyobb görög pártok a közös koalícióról, ezúttal a Radikális Baloldal (Sziriza) utasította el a konzervatívak, szocialisták és a Demokratikus Baloldal (Dimar) koalíciós ajánlatát. Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője szerint a szocialisták és a konzervatívak megpróbálnak olyan kormányt alakítani, amely folytatja a takarékossági programot, azonban ezt a programot a nép elvetette, és egyetlen kormánynak sem szabad azt folytatnia.

Mivel nincs megegyezés a pártok között, az alkotmány értelmében Karolosz Papuliasz államfőnek végső tárgyalásokat kell folytatnia a parlamenti pártok vezetőivel, hogy rávegye őket, mégis lépjenek egymással koalícióra. A görög szocialisták vezetője, Evangelosz Venizelosz szombaton délelőtt fog találkozni az államfővel, és valószínűleg tájékoztatja őt, hogy fáradozásait nem kísérte eredmény.

Közben a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő Londonban ismertetett pénteki helyzetértékelésében közölte, hogy a teljesen kiszámíthatatlanná vált görögországi helyzetben jelentős esélye van annak, hogy újabb parlamenti választásokat írjanak ki, amely után új kormány alakul. Ha azonban az új kormány elveti a külső segélyprogram feltételeit, az Görögország euróövezeti tagságának megszűnéséhez vezethet – vélekedtek a londoni pénzügyi elemzők.

Ha a görögök tényleg kiválnak az euróövezetből, a Fitch szerint azoknak az euróövezeti országoknak a besorolásait fenyegetné a leminősítés kockázata, amelyekre a cég már most negatív kilátást tart érvényben. A hitelminősítő jelenleg Ciprus, Franciaország, Írország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Belgium államadós-osztályzatait tartja nyilván negatív kilátással az euróövezeten belül. A leminősítések valószínűségét és mértékét jórészt az határozná meg, hogy Európa Görögország távozása után milyen gazdaságpolitikai válaszlépéseket tenne, és mennyire lenne sikeres a megreformált valutaunió hiteles képének felvázolásában.