G8: A gazdasági szigor nem alternatíva

2012.05.19. 20:58

A világ hét iparilag legfejlettebb országát (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán) és Oroszországot tömörítő G8-csoport péntek este munkavacsorával kezdte meg az idei csúcstalálkozót, amelyen részt vesznek az Európai Unió vezetői is.

"Mindannyian abszolút elkötelezettek vagyunk annak biztosítása mellett, hogy a növekedés, a stabilitás és a pénzügyi konszolidáció egyszerre legyen része egy átfogó csomagnak, amelynek az a célja, hogy biztosítsuk polgárainknak a boldogulást, amire mindannyian törekszünk" - jelentette ki Obama.

A nyolcak haladást értek el a gazdaságukat fenyegető két legnagyobb veszély, az euróövezet válsága és a magas olajárak kezelésének kérdésében - jelentette ki szombaton David Cameron brit miniszterelnök, miután Camp Davidben négyszemközt megbeszélést folytatott Obama elnökkel. Cameron szerint még jobban tudatában vannak annak, hogy sürgős cselekvésre van szükség, fel kell lépni a bankok megerősítése és tűzfalak kiépítése érdekében és határozott tervek kellenek a deficitek csökkentésére. A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy "erős kormányzatra és erős készenléti tervekre van szükség bármilyen lehetőség esetére."

Cameron igazad adott Angela Merkel német kancellárnak abban, hogy minden országnak határozott deficitkezelési tervvel kell rendelkeznie. Azt mondta, hogy a növekedés és a gazdasági szigor nem alternatíva.

"Minden megteszünk, ami csak szükséges az eurózóna stabilitásának szavatolása érdekében" - jelentette ki pénteken, a csúcs megnyitását megelőzően Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Francois Hollande francia államfő korábban azt javasolta, hogy uniós alapokból tőkésítsék fel a spanyol bankokat, ami az európai cselekvési terv egyik eleme lehet. Hivatalos forrásból meg nem erősített olasz lapértesülés szerint Mario Monti olasz miniszterelnök Camp Davidben egy uniós szintű bankbetét-biztosítási rendszer létrehozását javasolta.

A csúcs keretében megtartott találkozókon Barack Obama a kiegyensúlyozott nyilatkozatok ellenére a jelek szerint támogatja a francia elnököt és az olasz kormányfőt abban, hogy a fő hangsúlyt a növekedésre kell helyezni. A G8-csúcs határozattervezete szerint "szükségszerű a növekedés és munkahelyek teremtése".

Merkel kancellár, mint arra a legnagyobb német szakszervezettel, az IG Metallal szombaton megkötött, 4,3 százalékos béremelési megállapodás is utal, enyhített valamelyest a gazdasági szigorral kapcsolatos álláspontján. A német inflációs rátát kétszeresen meghaladó fizetésemelés hozzájárulhat a kereslet növeléséhez az euróövezet legerősebb gazdaságában.

A G8-csoport vezetői tanácskozásának napirendjén szerepelnek a globális biztonság olyan kérdései is, mint az olaj- és az élelmiszerárak, Afganisztán, Irán, Szíria és Észak-Korea.
"Mindannyian erősen elkötelezettek vagyunk amellett, hogy folytassuk a szankciókat és a nyomásgyakorlást a diplomáciai tárgyalásokkal kombinálva" - jelentette ki Iránnal kapcsolatban televíziós kamerák előtt Obama elnök.

"És reméljük, hogy ezt a kérdést békésen tudjuk megoldani, oly módon amely tiszteletben tarja Irán szuverenitását és a nemzetközi közösségen belüli jogait, de egyúttal elismeri a kötelezettségeit is" - tette hozzá.

Amerikai tájékoztatás szerint a nyolcak egyetértettek abban, hogy Iránnak további részleteket kell elárulnia nukleáris ambícióiról az atomprogramjáról folyó tárgyalások következő, május 23-i fordulóján . Az erről nyilatkozó amerikai hivatalos személy szerint a jövő heti tárgyalási fordulótól "senki sem várja azt, hogy megoldást hozzon minden kérdésben".

"Megbeszélést folytattunk Szíriáról, és mindannyian úgy gondoljuk, hogy kívánatos lenne a békés megoldás és a politikai átmenet" - mondta az amerikai elnök.

Szíria ügyében nem jött létre egyetértés, mert Moszkva továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint nem támogatja az erőszakos rendszerváltást az országban. A felek Szíriával kapcsolatban megvitatták Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottjának tervét és annak maradéktalan végrehajtására összpontosítottak. A beszámoló szerint a csúcson Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök nem vitatta, hogy valamilyen, a szíriaiak követeléseit figyelembe vevő átmenetre szükség van, de azok természetéről a következő napokban fognak megállapodni.

Teljes volt az összhang abban a kérdésben, hogy Észak-Koreának alkalmazkodnia kell a nemzetközi normákhoz, és ha a rezsim tovább halad a provokációk útján, további elszigeteltséggel kell számolnia. Mianmarral kapcsolatban Obama beszámolt arról, hogy könnyíteni fog az ország elleni szankciókon, és nagykövetet küld Rangunba. Hangsúlyozta, hogy az átmenet ígéretes, de korántsem teljes. A G8-csúcs szombat esti befejeződése után Barack Obama Chicagóba repül, ahol a NATO csúcsértekezletének házigazdája lesz.