Érdemes lehet várni a tankolással

2012.06.17. 10:12 Módosítva: 2012.06.17. 10:13

Tovább csökkent a héten az olajár, ráadásul a forint árfolyama is erősödni tudott a dollárral szemben. Mindez kedvezően hathat a hazai autósokra, akik szerdától várhatóan a benzin és gázolaj pár forintos csökkenésével szembesülhetnek majd a kutakon, írja a portfolio.hu.

A gyenge makrogazdasági adatok, az európai adósságfélelmek miatt romló növekedési kilátások egyaránt nyomás alatt tartották a héten az olajárat. Bár az OPEC országok nem nyúltak kitermelési kvótájukhoz, sőt a jelenleg annál magasabb szintű termelés visszafogását határozták el, a Brent árfolyama ismét csökkent. Emiatt a benzin 1,4 százalékkal, a gázolaj 1,3 százalékkal lett olcsóbb a héten.

Ezúttal ráadásul a forint is a hazai autósok mellett dolgozott, mert erősödött a dollárral szemben. A héten 235,6-os átlagot ért el, miközben múlt héten 239-es szinten állt a jegyzés (sőt, pénteken jócskán 230 forint alá bukott a dollár árfolyama). Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 2,7 százalékkal, a gázolajé pedig 2,6 százalékkal került lejjebb.

A portfolio.hu szerint utóbbi napok ármozgásai alapján a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy szerdától ismét csökkennek majd az üzemanyagárak a hazai kutakon. A benzin és gázolaj esetében a látott elmozdulások alapján egyaránt lehetőség mutatkozik literenként 3-4 forintos árváltozásra.