Két Wembley stadiont játszott el a UBS londoni kereskedője

2012.09.14. 18:44

Két Wembley stadion vagy hat új kórház felépítésére is elég lett volna az a pénz, amelyet a svájci UBS nagybank londoni befektetési részlegének egyik volt kereskedője játszott el engedély nélküli ügyleteivel, hangzott el az ügyben pénteken megkezdődött londoni bírósági eljárás nyitó vádbeszédében.

A londoni Southwark kerület koronabíróságán Sasha Wass ügyész kijelentette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a 32 éves, ghánai születésű Kweku Adoboli 2008 októbere és 2011 szeptembere között összesen 2,3 milliárd dollár veszteséget okozott a UBS londoni részlegében végrehajtott „csalárd és felelőtlen" tranzakcióival, amelyek értéke messze meghaladta a személyére megszabott limitet.

A vád képviselője szerint Adoboli az őt alkalmazó bank puszta létét sodorta veszélybe szándékos és módszeres csalásaival, ugyanis tavaly nyáron volt olyan időszak, amikor a UBS akár 12 milliárd dollárt is veszíthetett volna a kereskedő által felvett fedezetlen ügyletláncolaton.

Az ügyész szerint Adoboli nem létező, kitalált bevételekkel és ügyfelekkel operált, hamis számlákat nyitva.

Ha nem szól, észre sem veszik

A globális pénzügyi szolgáltatási szektort alapjaiban megrázó botrány pontosan egy éve, tavaly szeptember 14-én robbant ki, amikor a UBS londoni kereskedője email-üzenetben vallotta meg egyik felettesének, hogy az általa elszámolt és fedezettnek beállított tranzakciók hamisak.

Az Adoboli által kiépített tranzakciós láncolat akkor omlott össze, amikor a svájci jegybank a svájci frank további erősödésének megakadályozására alsó tűréshatárt állapított meg az euró frankárfolyamára. Ezzel a svájci frank rossz irányba mozdult el ahhoz képest, amire a UBS kereskedője játszott.

A svájci jegybank tavaly szeptemberben 1,20 svájci frank/euróban jelölte ki az alsó árfolyam-tűréshatárt. Az akkori bejelentés szerint a jegybank "minden eszközzel" megakadályozza, hogy a frank e szint alá erősödjön az euróval szemben.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az euróövezeti adósságválság újbóli fellángolása nyomán akkoriban hatalmas értékű portfolió-beáramlások indultak meg a menedéknek tekintett svájci befektetési eszközökbe, és ez a svájci frank meredek erősödését okozta, veszélybe sodorva a svájci export versenyképességét.

A svájci frank azóta is az akkor meghatározott 1,20 frank/eurós árfolyamszint közelében mozog a devizapiacon.

Adoboli a svájci jegybank intézkedésének napján azt írta Facebook-oldalán, hogy „csodára van szükségem". Korabeli londoni sajtóértesülések szerint azonban a UBS londoni befektetési részlegének belső ellenőrzési rendszere még ekkor sem észlelte a kereskedő által szabályellenesen felvett pozíciókat, és az ügyre csak akkor derült fény, amikor Adoboli maga értesítette a UBS citybeli üzletágának vezetését.