A görög kormány véglegesíti a megszorításokat

2012.09.18. 16:37
A görög kormány a hét végéig kidolgozza annak a több milliárd euró értékű, pótlólagos költségvetési megszorítási csomagnak a részleteit, amely az újabb mentőhitelrészlet folyósításához szükséges - mondta Joanisz Szturnarasz pénzügyminiszter kedden.

"Görögország kezd kifutni az időből" - mondta a politikus a miniszterelnökkel folytatott háromórás tárgyalást követően.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank szakértőiből álló trojka szeptemberben tért vissza Athénba, ahol azt vizsgálják, Görögország elégséges, azaz a hitelprogramnak megfelelő lépéseket tett-e ahhoz, hogy a következő, 31,5 milliárd eurós részletet folyósítsák.

A trojka képviselői korábban arra hívták fel a görög kormány figyelmét, hogy további 13,5 milliárd euró értékű költségvetési kiigazítás szükséges a 2013-as és 2014-es deficitcélok teljesítéséhez. Az összesen 173 milliárd eurós mentőcsomag következő hitelrészletének folyósításáról az euróövezeti pénzügyminiszterek hozhatják a végső döntést október 8-i találkozójuk alkalmával.

A Dow Jones hírügynökség által idézett görög pénzügyminisztériumi források szerint eleddig csupán a csomag felének megfelelő megszorításokban tudtak megállapodni, és a trojka képviselői ezek közül több intézkedés megvalósíthatóságát is megkérdőjelezték. A hírügynökség által idézett intézkedések között van a nyugdíjak és szociális juttatások 4,8 milliárd eurós csökkentése, az egészségügyi kiadások 1,5 milliárd eurós mérséklése és a közalkalmazotti fizetések hasonló mértékű csökkentése.

Az Eurostat adatai szerint a görög GDP nagyjából 215 milliárd euró volt 2011-ben.